Dan nakon što je u blizini američkog veleposlanstva u Bagdadu pao raketni projektil, irački šijitski vođe upozorili su na opasnost da zemlja bude uvučena u rat između SAD-a i Irana, čiji je ministar vanjskih poslova upozorio Washington da će u slučaju rata loše proći, kao i ostali agresori na Iran u povijesti.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju zaprijetio Iranu uništenjem ako napadne američke interese.

"Ako se Iran želi tući, bit će to službeno kraj Irana. Više se nikad neće prijetiti Sjedinjenim Državama", objavio je Trump na Twitteru.

Ozbiljne prijetnje

Prijetnju je iznio nekoliko sati nakon što je raketa pala na teško utvrđenu Zelenu zonu u glavnom iračkom gradu Bagradu i pala pola kilometra od američkog veleposlanstva.

SAD je nedavno iz ambasade evakuirao dio osoblja zbog, kako je naveo, "ozbiljnih" prijetnji proiranskih snaga u Iraku.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif odbacio je Trumpove "genocidne prijetnje" i upozorio ga da ne prijeti njegovoj zemlji i da prouči povijest.

"Iranci odolijevaju tisuće godina, dok su agresori nestali (...) pokušajte s poštovanjem, to djeluje", kazao je Zarif.

"B ekipa"

Na Twitteru je napisao da na Trumpa veliki utjecaj ima "B ekipa", aludirajući na savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana.

"Trump se nada postići ono što nije pošlo za rukom Aleksandru Velikom, Džingis kanu i ostalim agresorima. Iranci odolijevaju već tisuće godina, dok su agresori nestali. Ekonomski terorizam i genocidne prijetnje neće uništiti Iran", poručio je Zarif.

Istaknuti šijitski klerik Moqtada al-Sadr je kazao da je protiv raspirivanja rata između SAD-a i Irana, jer bi takav scenarij pretvorio Irak u "bojno polje".

"Potrebni su nam mir i obnova i tko god da uvuče Irak u rat i pretvori ga u bojno polje biti će neprijatelj iračkog naroda", poručio je al-Sadr.

Qais al-Khazali, vođa šijitske milicije Asaib Ahl al-Haq, kazao je da se "ne smije dati povod ratu između Irana i SAD-a".

"Rat bi naštetio iračkoj politici, gospodarstvu i sigurnosti", poručio je al-Khazali.

Porast napetosti

Hadi al-Amiri, čelnik parlamentarnog bloka al-Fatah u priopćenju je upozorio "da će rat, ukoliko bukne, sve spaliti".

Napetost između Washingtona i Teherana je naglo porasla kad je SAD objavio da u Perzijski zaljev šalje nosač zrakoplova Abraham Lincoln i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom "prijetnjom".

Američko-iranske veze su na najnižoj razini otkad se predsjednik Trump prije godinu dana odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkad je u studenom 2018. ponovo uveo gospodarske sankcije Iranu.