Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da će nastavak zločina nad Palestincima izazvati odgovor "ostatka osovine" i da će Izrael biti odgovoran za posljedice.

Izrael napada Gazu u znak odmazde za ranije divljačke ispade Hamasa u Izraelu u kojima je ubijeno najmanje 1300 ljudi, što je najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti. Više od 1500 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj odmazdi koja je uslijedila.

"Nastavak ratnih zločina protiv Palestine i Gaze dobit će odgovor od ostatka osovine"

Iranski ministar rekao je da se raseljavanje Palestinaca i isključenje vode i struje u Pojasu Gaze smatraju ratnim zločinima. "Neki zapadni dužnosnici doveli su u pitanje postoji li namjera da se otvori novi front protiv cionističkog entiteta.

Naravno, u svjetlu nastavka ovih okolnosti koje su ratni zločini", rekao je, govoreći preko prevoditelja, na televiziji nakon svojeg dolaska u Bejrut.

"Nastavak ratnih zločina protiv Palestine i Gaze dobit će odgovor od ostatka osovine. I prirodno, cionistički entitet i njegovi pristaše bit će odgovorni za posljedice toga", rekao je Amirabdollahian.

Nije precizirao, ali se Osovina otpora odnosi na savez između Irana, palestinskih militantnih skupina, Sirije, libanonske militantne skupine Hezbolah i drugih frakcija, prenosi Reuters.