Devetnaest iranskih mornara je poginulo u nedjelju, a više je ozlijeđenih u tzv. prijateljskoj vatri za vrijeme vojnih vježbi iranske mornarice u Omanskom zaljevu, navodi se u neslužbenim izvješćima koja prenosi u ponedjeljak BBC.

Lokalni novinari navode da je fregata Jamaran Iranske revolucionarne garde testirala novi projektil kojim je slučajno pogođen logistički brod Konarak.

Iranska vojska potvrdila je AFP-u da je 19 vojnika poginulo, a najmanje 15 ih je ozlijeđeno u pomorskoj vježbi. Nesreću blizu Hormuškog tjesnaca opisali su kao nesreću.

Prema neslužbenim izvještajima fregata Jamaran Iranske revolucionarne ispalila je raketu prerano te Konarak nije imao vremena odmaknuti se od plutajuće mete koju je dovukao na poziciju.

Video zapisi na društvenim mrežama navodno pokazuju prevoženje ozlijeđenih mornara u bolnice.

U siječnju slučajno srušili ukrajinski putnički zrakoplov

Iranska revolucionarna garda u siječnju je slučajno srušila ukrajinski putnički zrakoplov blizu Teherana i pritom ubila 176 osoba, odnosno sve putnike.

Zrakoplov je srušen u vrijeme povećanih napetosti uslijed američkog ubojstva zapovjednika Garde Kasema Sulejmanija u Bagdadu, na što su Iranci uzvratili raketiranjem dvaju američkih vojnih baza.

Američki predsjednik Donald Trump je krajem travnja objavio da je naredio američkoj mornarici "da uništi iranska plovila koja uznemiravaju naše brodove" u Perzijskom zaljevu.

Iran tvrdi da je samo povećao broj svojih patrola u Perzijskom zaljevu nakon što je američka mornarica blokirala put jednom iranskom  brodu.