Iz Iranske revolucionarne garde priopćili su u utorak da su ubili organizatora napada na vojnu paradu u iranskom gradu Ahvazu prošlog mjeseca, što je rezultiralo s 25 mrtvih, od kojih gotovo polovicu čine pripadnici Garde.

Garda je u izjavi koju su prenijeli državni mediji objavila kako su njezine snage ubile Abu Zaha i četiri druga militanta u iračkoj provinciji Diyala. Jedan novinski portal kojim upravlja iranska državna televizija objavio je da je Abu Zaha bio član Islamske države.

Islamska država i arapski opozicijski pokret otpora Ahwaz u Iranu, koji zahtjeva odcjepljenje naftom bogate regije Khuzestan, preuzeli su odgovornost za napade 22. rujna. Niti jedna od organizacija nije pružila konkretne dokaze kojima bi poduprijela svoju izjavu.

Iran je 1. listopada rekao da su ubili nekolicinu vođa Islamske države u bombardiranjima na istoku Sirije, pri čemu su uništili zalihe i infrastrukturu militanata.

Sunitska Islamska država smatra većinu Iranskih šijitskih muslimana hereticima.

Iranski Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamanei kazao je kako su one koji su odgovorni za napad na paradu platili sunitska Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati te da će Iran "oštro kazniti" one koji stoje iza nasilja.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odbacuju upletenost u napad.

Dnevnik.ba