Iranke dijele videosnimke na kojima se pojavljuju bez vela, čime prkose zakonima koji ih prisiljavaju da u javnosti nose pokrivala na glavi za što im prijeti zatvorska kazna do 10 godina, navela je iranska aktivistica Masih Alinejad.

Masih Alinejad, iranska novinarka koja živi u Sjedinjenim Državama, pokrenula je 2014. kampanju na društvenim mrežama u kojoj je žene u Iranu pozivala da objave svoje fotografije bez islamskog vela koje je zatim stavljala na svoju Facebook stranicu My Stealthy Freedom.

"Žene su hrabrije i ogorčenije nego prije"

Ona je istaknula da su joj žene nastavile slati fotografije i videosnimke i nakon što je Revolucionarni sud u Teheranu zaprijetio 10-godišnjim zatvorskim kaznama za te snimke.

"Primila sam niz videosnimki iz Irana. Te žene su hrabrije i ogorčenije nego prije", rekla je, prenosi zaklada Thomson Reuters.

Ona je objasnila da se iranska vlada boji žena koje iskazuju građanski neposluh i sudjeluju u mirnom prosvjedu.

Prema iranskom islamskom zakonu određenom nakon revolucije 1979. godine, žene u javnosti moraju pokrivati glavu i one koje ne poštuju tu odredbu opominju, globe ili uhićuju.

Organizacija Amnesty International ističe da ženama koje ne pokrivaju glavu prijeti dvomjesečna zatvorska kazna i da poštovanje tog zakona na ulicama redovno kontrolira policija za ćudoređe.