Nakon službenog priopćenja iranske vojske koja je priznala nenamjerno rušenje aviona, iranski predsjednik Rohani rekao je kako su pokrenuli istragu zbog velike tragedije i neoprostive pogreške...

Iako su danima negirali odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog zrakoplova Boeing 767 sa 176 putnika koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana, iranska vojska je sad službeno priznala kako su oborili avion.

U priopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji rekli su kako je bila riječ o 'ljudskoj grešci', kako je nenamjerno pogođen i kako će odgovorni biti kažnjeni, javlja BBC.

Iranski predsjednik Hasan Rohani objavio je kako Iran duboko žali zbog ove katastrofalne pogreške i izrazio sućut obiteljima žrtava. Najavio je nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za 'neoprostivu pogrešku'.
 



Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izrazio je 'duboko žaljenje, isprike i sućut' obiteljima žrtava zbog nenamjernog rušenja zrakoplova, ističući kako je 'ljudska greška u vrijeme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a' dovela do incidenta, javlja Russia Today.

- Ovo je tužan dan - napisao je na twitteru. 

Podsjetimo, u četvrtak je New York Times objavio snimku od 19 sekundi koja prikazuje noćno nebo kraj Teherana koje odjednom obasjava bljesak, nakon čega je uslijedila buka eksplozije. Pred kraj snimke u pozadini se čuju sirene.

Američki dužnosnici su tada ustvrdili kako postoji velika vjerojatnost da je ukrajinski zrakoplov sa 176 putnika pogođen iranskim projektilom. Nitko nije preživio, a posada nije poslala poziv u pomoć prije nego se avion srušio na zemlju.

Snimku pada zrakoplova iz različitog kuta su neposredno nakon nesreće objavili drugi mediji.
 

Među poginulima su 82 Iranca, 63 Kanađanina, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri Britanca. Izvori iz Pentagona tvrde da je avion pogođen ruskom raketom zemlja-zrak Tor M-1. Obaranje aviona uslijedilo je nakon napada Iranaca na američke snage u Iraku. Iranci su raketirali američku vojnu bazu  kao odmazdu za ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošlog tjedna.

Zbog eskalacije sukoba iz Iraka je povučeno 14 hrvatskih vojnika koji su tamo bili u misiji NATO-a. Izmješteni su u Kuvajt, a sedmorica su se u četvrtak vratila u Hrvatsku jer im je misija završila, prenose 24sata.hr.