Iran je danas rekao da će unutar 10 dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog urana - korak koji će vjerojatno dodatno zategnuti visoke napetosti s Washingtonom - no dodao je da europske zemlje još imaju vremena očuvati nuklearni dogovor.

Američko-iranske napetosti pogoršale su se nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran izveo napade prošli četvrtak na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte.

Iran je opovrgnuo da je bio umiješan.

"Učetverostručili smo tempo obogaćenja i čak ga nedavno još povisili pa će unutar 10 dana prijeći limit od 300 kilograma", rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju na državnoj televiziji. "Još uvijek ima vremena (...) ako europske države žele djelovati".

Teheran je u svibnju rekao da će smanjiti ispunjavanje nuklearnog dogovora, postignutog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog odluke SAD-a da se jednostrano povuče iz sporazuma te ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Svrha sporazuma je proširiti vremenski okvir koji bi teoretski bio potreban Iranu da proizvede dovoljno fizijskog materijala za atomsku bombu s nekoliko mjeseci do minimalno godine dana.

Iran je u više navrata kritizirao odgode u postavljanju europskog mehanizma koji bi zaštitio trgovinu s Iranom od američkih sankcija u pokušaju da sačuva nuklearni dogovor.