Iran je upozorio Sjedinjene Države na moguću katastrofu ako Washington na popis terorističkih organizacija stavi Iransku revolucionarnu gardu (IRGC).

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorenje je uputio osobito onim Amerikancima koji podupiru takvu odluku zato što se za nju zalaže izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Američki predsjednik Donald Trump trebao bi dobro pripaziti prije nego što se dogodi još jedna katastrofa", tvitao je u nedjelju najviši iranski diplomat.

Prema pisanju Wall Street Journala, američka vlada sljedeći tjedan planira uvrstiti IRGC na popis stranih terorističkih organizacija.

IRGC je elitni dio oružanih snaga Islamske Republike Iran.

Garda je odvojena i paralelna iranskoj regularnoj vojsci, posjeduje vlastitu avijaciju, mornaricu i kopnenu vojsku.

Snažan politički utjecaj garde

Istodobno garda kontrolira i iranske raketne snage te ima velik politički i ekonomski utjecaj u zemlji.

Osnovana je 1979. kao snaga lojalna ajatolahu Homeiniju, ali tijekom iransko-iračkog rata postaje punopravna vojna sila.

Za iransku vladu IRGC je najveći neprijatelj iranskih terorističkih grupa, a službeni Teheran smatra da bez IRGC-a poraz Islamske države u Iraku i u Siriji ne bi bio moguć.

Promatrači vjeruju da bi stavljanje Iranske revolucionarne garde na popis terorističkih organizacija bilo ekvivalent tomu da se cijelo iransko političko vodstvo svrsta na popis terorista.