Iransko Vijeće čuvara, koje nadzire izbore i zakonodavstvo, odobrilo je kandidature šestorice kandidata za predsjednika na prijevremenim izborima koji će se održati kasnije ovog mjeseca nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, izvijestila je iranska državna televizija.

Na popisu su Mohamad Baqer Kalibaf, tvrdolinijaški predsjednik iranskog parlamenta i bivši zapovjednik Revolucionarne garde, Saeed Džalili, konzervativac, koji je bio bivši glavni nuklearni pregovarač i četiri godine vodio ured vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i konzervativni gradonačelnik Teherana Alireza Zakani.

Popis, koji je na državnoj televiziji objavio glasnogovornik Ureda za izbore, također uključuje Masouda Pezeškiana, reformističkog zakonodavca, Mostafu Pourmohamadija, tvrdolinijaša i bivšeg ministra unutarnjih poslova, te Amir-Hoseina Gazizadeha Hašemija, konzervativnog političara.

"Objavom konačne liste kandidata službeno počinju njihove izborne aktivnosti", rekla je državna TV.

Izbori bi se trebali održati 28. lipnja.

Vijeće je diskvalificiralo bivšeg predsjednika tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsjednika parlamenta Alija Laridžanija, istaknutog konzervativca, objavili su državni mediji.