Iran je jučer i danas naredio prvo gotovo potpuno zatvaranje zemlje zbog rekordnih vrućina. Banke, škole, sveučilišta, javni uredi i neke privatne tvrtke zatvoreni su na dva dana. U mnogim su regijama temperature od početka srpnja dosegle nezapamćene visine, osobito na jugu zemlje, gdje su premašile 50°C.

"S obzirom na rekordne temperature i radi zaštite javnog zdravlja, vlada je prihvatila prijedlog ministarstva zdravstva da se srijeda i četvrtak proglase državnim praznicima u cijeloj zemlji", tweetao je glasnogovornik vlade Ali Bahadori Jahromi. Iranske su vlasti objavile da se broj posjeta bolnicama u Iranu utrostručio zbog toplinskog vala. Hitne službe u mnogim gradovima u zemlji već su nekoliko dana u stanju pripravnosti.

Nema struje zbog klima-uređaja

Unatoč službenim izjavama u kojima se isključenja objašnjavaju vrućinom, postoje mnoge indikacije da je odluka povezana s nedostatkom električne energije u zemlji. Ovo potvrđuje iranski dnevnik Payame Ma, citirajući "dobro obaviješteni izvor" u svom izdanju od 1. kolovoza.

"Osim porasta temperatura, iza odluke o zatvaranju zemlje stoji pad proizvodnje električne energije", navodi se u publikaciji. Dnevnik navodi i primjer dviju elektrana, Karoun 3 i 4, smještenih na zapadu zemlje, koje su zbog vrlo velike potražnje isključene iz mreže, posebice kao posljedica povećane upotrebe klima-uređaja.

U Iranu je vrlo loše stanje istrošene i neispravne infrastrukture dovelo do čestih zastoja u elektranama, posebno ove godine. Nestanak struje i vode zabilježen je od lipnja u Teheranu i drugim gradovima u zemlji, ponekad i po 10 sati.