Iran tvrdi da želi omesti djelovanje SAD-a i Izraela na Bliskom istoku, ali ne želi uzrokovati izravan sukob. Zbog toga je zatražio Hezbolah i druge oružane skupine koje su mu odane da smanje sukobe s američkim snagama. Rat Izraela i Hamasa u Gazi uzrokovao je sukob SAD-a i iranskih plaćenika na nekoliko bojišta. Primirja nema na vidiku, što znači da je pitanje koliko dugo će Iran moći suzdržati svoje plaćenike.

Kad su Amerikanci početkom mjeseca izveli napade na iranske plaćenike u Jemenu, Siriji i Iraku, Teheran je javno upozorio da je njegova vojska spremna reagirati na svaku prijetnju. Međutim, daleko od očiju javnosti iranski vođe pozivaju na oprez, ako je vjerovati libanonskim i iračkim službenicima koji su prenijeli ovu informaciju za Washington Post.

Američki službenici tvrde da je poruka imala učinak. Iranski militanti u Iraku i Siriji nisu napali američke postrojbe već dva tjedna. Nisu odgovorili čak ni na ubojstvo svog višeg službenika u Bagdadu. Bidenova administracija također je oprezna što se tiče pristupa Iranu. Spremni su napadati njihove plaćenike, ali SAD ne bi odobrio napad na teritorij Irana.

Jedna skupina ne posustaje

Militantne skupine koje financira Iran čine "osovinu otpora", a uključuju Hamas u Gazi, Hezbolah u Libanonu, Hute u Jemenu te Kataib Hezbollah u Iraku i Siriji. Skupine financira i trenira Iran, ali one djeluju samostalno. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nedavno je posjetio Libanon, gdje je pohvalio te skupine i obećao nastavak pomoći. Novinarima u Bejrutu je rekao da "Izrael pokušavati utopiti SAD u močvari rata na Bliskom istoku".

Na istom sastanku upozorio je vođe Hezbolaha da ne provociraju SAD ni izraelskog predsjednika Netanyahua. Boje se proširenja sukoba na Libanon. Irački službenik rekao je da se Iran trudi spriječiti širenje i eskalaciju rata u Gazi.

Međutim, jedna skupina koju Iran podržava ne posustaje. Huti u Jemenu već dugo napadima na brodove u Crvenom moru ometaju svjetsku trgovinu. Od studenog proveli su 48 napada zbog kojih su brodarske kompanije počele izbjegavati to područje. Cilj im je odvraćanje zapadnjačke pomoći Izraelu. SAD odgovara napadima na Hute. Što duže traje rat u Gazi, to će SAD-u i Iranu biti teže izbjegavati eskalaciju, piše Washington Post.