Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija, a što je nova etapa u kršenju nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama i čije odredbe postupno krši kao odgovor na američke sankcije.

Do subote Iran je "instalirao ili ih upravo postavlja" u svom centru u Natanzu 22 centrifuge tipa IR-4, jedan tip IR-5, 30 centrifuga tipa IR-6 i tri modela IR-6s, prema "provjerama" koje je IAEA objavila na licu mjesta, navodi IAEA u priopćenju koje citira agencija France presse.

Prema sporazumu koji je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama, ta zemlja ima pravo proizvoditi obogaćeni uranij putem 5000 centrifuga prve generacije IR-1. Može se koristiti s mnogo manje naprednijih centrifuga za istraživanje no ne i za skladištenje obogaćenog uranija, piše Reuters.

U odgovoru na američke sankcije koje mu je Washington nametnuo otkako se povukao iz sporazuma u svibnju 2018., Iran postupno ukida ograničenja nametnuta sporazuma, javlja Hina.

Sporazumom iz 2015. ograničen je razvoj iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, no taj je međunarodni ugovor doveden u pitanje otkako se SAD povukao i poduzima brojne korake za sprečavanje izvoza iranske nafte.

Sporazumom se ograničava obogaćivanje uranija na 3,67 posto, što je pogodno za civilnu proizvodnju energije i daleko je ispod praga od 90 posto za proizvodnju nuklearnog oružja.