Školska 2021/2022 godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji započet će prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu.

Pogled na kalendar kaže da će to biti šesti dan idućeg mjeseca, odnosno da je do povratka školaraca u klupe u ovoj županiji preostalo 17 dana.
 
Za to vrijeme Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta mora razmotriti situaciju glede pandemije COVID-a 19, te donijeti odluku kako i na koji način organizirati nastavu.

Ako bi se stvari cijenile s današnjim danom, gotovo sigurno je da bi se nastava odvijala normalno, dakle bez online platforme, skupina učenika i mjera u školama, što odavno snažno zagovaraju prosvjetni djelatnici u Županiji.

Ipak, do 6. rujna je, rekosmo, još 17 dana i stvari se dotad mogu promijeniti.

Epidemiloška situacija danas je povoljna, ali je slika posljednjih dana pokvarena s povećanjem broja zaraženih.

Liječnici predviđaju da će broj u jesenjim mjesecima rasti, što je bez sumnje razlog za nove brige prosvjetara.

Optimizam, pak, budi činjenica da su gotovo svi prosvjetni djelatnici u Županiji u ovome trenutku cijepljeni.

Nema do danas konkretnih informacija. Postoje špekulacije ili saznanja da će se nadležni u Vladi, odnosno u Ministarstvu potruditi da se nastava odvija bez restrikicija, što ćemo snažno podržati, rekao je jučer predsjednik Sindikata učitelja koji nastavu izvode po Bosanskom planu i programu – Omer Tipura.

On je kazao i kako se konkretni potezi i odluke očekuju u danima pred nama, ali je optimizam ponovio je, veliki.

COVID 19 će, jasno, diktirati sve. Nadam se da nećemo imati veliki broj zaraženih, a svakako vjerujem i da će nastava biti bez vibera, telefona, laptopa… Veliki broj prosvjetnih djelatnika se cijepio i to može biti prevaga, smatra on.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović kazao je kako će se do kraja ispoštovati zakoni, ali i mjere i preporuke koje će dotad izdati nadležni stožeri i zavodi.

Sve će se činiti u koordinaciji s Kriznim stožerom i sukladno zakonima. To je sve što u ovome trenutku mogu reći, dodao je.
I u Ministarstvu, logično, isčekuju rujan i epidemiološko stanje na početku mjeseca, uz nadu kako će okolnosti biti takve da će se nastava nakon prošle godine i kombiniranog modela, moći organizirati bez restrikicija.

Što kažu roditelji?

U Udruzi roditelja Naša djeca 2014 priželjkuju, također, nastavu bez restrikcija, a u tom smjeru se kako su nam kazali, i pripremaju za početak školske godine.

Nemamo zvanične informacije, ali se nadamo da će predstojeća godina biti bez mjera i restrikcija u školama. Pripremamo se kao da će sve biti najnormalnije, pa ćemo sukladno s tim u narednim danima organizirati tradicionalnu razmjenu udžbenika. Imamo, istina, neugodna iskustva iz prošlih školskih godina, ali ovog puta se nadamo najboljem, izjavila je Mirjana Laganin iz Udruge.

Podsjećamo, s dolaskom takozvanog lockdowna u ožujku 2020. školska godina je prešla na online sustav, a učenici su na koncu ocijenjeni i dobili su svjedodžbe, a da se nisu vratili u klupe do kraja školske godine. Prošla godina organizirana je uz kombinirani sustav, tako što je u učionicama bio ograničen broj učenika, a dio njih u slučajevima potrebe nastavu je pohađao na daljinu, što u udrugama roditelja i sindikatima prosvjetara nisu pozdravili.

Dnevni list