- Iskoristit ću bonske ovlasti ako za to bude bilo potrebe - poručuje visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. U izjavi za ATV kaže kako je za reakciju dobio zeleno svjetlo od međunarodne zajednice. - Pucaš u prazno - uzvraća predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Može u Austriji to objaviti, u Službenom glasniku njihovom, ali ovdje neće objaviti nikakve svoje ovlasti u našem Službenom Glasniku. Ranije je prijetio, sad iznosi svoje, pod navodnicima skromno mišljenje, ali u svakom slučaju on nije relevantan čimbenik vezano za to, referendum ima svoju proceduru, ona se događa i radi se o odluci Narodne skupštine - kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Priča o referendumu tako se ne smiruje ni tijekom vikenda. Bez obzira na prijetnje, visoki predstavnik vjeruje da izjašnjavanja građana najvjerovatnije neće ni biti. Inzko kaže kako je takav dojam stekao jer zaključci Narodne skupštine još nisu stupili na snagu. U suprotnom, referendum bi trebalo, tvrdi Inzko, spriječiti po svaku cijenu.

- Pa na prošlom PIC-u koji je bio baš ovih dana bonska ovlašćenja su opet potvrđena. Opet je visoki predstavnik dobio podršku kao i u rezoluciji Vijeća sigurnosti 10. studenog. Znači međunarodna zajednica priznaje taj instrument i oni ga podržavaju – ali, naravno, međunarodna zajednica više voli kulturu dijaloga", kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Dijaloga nema ni u najavi – naročito nakon pokretanja priče o novom referendumu o 9. siječnju. Osobito nakon što je predsjednik Republike pojasnio kako će se građani Srpske o ovom pitanju izjašnjavati bez obzira da li Zakon o ustavnom sudu bude usvojen u bh. parlamentu. Sa sarajevskog zimskog bazara veleposlanik Velike Britanije poručuje da ipak treba još malo pričekati.

- Mislim da svi moramo imati u vidu da Ustavni sud još nije objavio svoju odluku, oni su je samo najavili. Čitava priča izazvala je puno emocija ali mislim da svi zajedno moramo pričekati detalje, da vidimo samu presudu - naglasio je Edvard Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

O srpskom jedinstvu i zajedničkoj izjavi potpisanoj nakon odluke Ustavnog suda pričalo se i u ATV-ovoj emisiji "Apostrof". Neizbježna tema bile su i prijetnje visokog predstavnika bonskim ovlastima.

- Institucija OHR-a je nadmašena, ona je već postala surogat i potpuno nepotrebna i samo narušava odnose i sposobnosti ove države da sama riješava neka pitanja. Ne bih želio komentirati što govori Valentin Inzko, neka radi on ono što misli da radi, ali naravno da će dobiti odlučan odgovor iz RS na ono što će on uraditi, ako pokuša nešto uraditi - rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.