Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zatražili su od Kine da osigura uravnoteženiju trgovinu, na početku posjeta Parizu kineskog predsjednika od kojeg će Macron vjerojatno zatražiti i pritisak na Rusiju vezano uz Ukrajinu.

Xi Jinping je prvi put u posjetu Europi nakon pet godina, u vrijeme rastućih poslovnih napetosti koje uključuju i istragu koju provodi EU nad kineskom industrijom, uključivo subvencije izvoza električnih automobila, dok Peking preispituje uvoz francuskih konjaka.

Macron je rekao da Europa i Kina moraju riješiti strukturalne poteškoće, posebno kada se radi o trgovini. "Budućnost našeg kontinenta također će vrlo jasno ovisiti o našem kapacitetu da dalje razvijamo naš odnos s Kinom na uravnotežen način", rekao je u društvu Xija i von der Leyen za okruglim stolom u dvorani Elizejske palače.

Von der Leyen je bila otvorenija, rekavši da je odnos povrijeđen nejednakim pristupom tržištu i kineskim državnim subvencijama. Nakon sastanka rekla je novinarima da EU "ne može apsorbirati golemu prekomjernu proizvodnju kineskih industrijskih proizvoda koji preplavljuju njezino tržište".

"Europa neće odustati od donošenja teških odluka potrebnih za zaštitu svog tržišta", rekla je.

U kratkoj izjavi uoči razgovora, Xi je kazao da vidi odnose s Europom kao prioritet kineske vanjske politike i da obje strane moraju ostati posvećene partnerstvu. "Dok svijet ulazi u novo razdoblje turbulencija i promjena, kao dvije važne sile u ovom svijetu, Kina i Europa trebale bi se pridržavati pozicioniranja partnera, pridržavati se dijaloga i suradnje...", rekao je Xi.

Bez ujedinjene fronte

Dvadeset sedam članica EU - posebno Francuska i Njemačka - nisu jedinstveni u stavu prema Kini što ne pomaže u postizanju promjena. Dok Pariz zagovara stroži stav u istrazi o električnim vozilima, Berlin želi nastaviti s više opreza, kažu izvori.

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obveza, rekli su ranije izvori.

Neki dužnosnici francuske vlade privatno kažu da su zabrinuti da će Berlin pokušati potkopati istragu o električnim vozilima, koja je usmjerena na kineske proizvođače automobila BYD, Geely i SAIC.

Kina je ključno tržište za njemačko gospodarstvo usmjereno na izvoz i njegove proizvođače automobila kao što su BMW i Mercedez-Benz. Francuski proizvođači konjaka koji su izloženi kineskoj antidampinškoj istrazi uključuju Remy Cointreau, Pernod Ricard i Hennessey u vlasništvu LVMH-a.

Francuska i Kina mogu legitimno podržati svoje domaće industrije, ali svaka takva politika mora biti poštena i recipročna, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire na francusko-kineskom poslovnom forumu.

"Trenutno smo daleko od ravnoteže", dodao je.

Francuska se također nada da će potaknuti otvaranje kineskog tržišta za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.  Tijekom Xijeva posjeta Kina bi mogla najaviti narudžbu oko 50 Airbusovih zrakoplova.

Francuska bi također trebala pokušati potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, ali s vjerojatnim malim napretkom. Nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking, Xi je prvi puta nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.