Oba doma Parlamenta FBiH krajem siječnja usvojila su proračun FBiH za 2023. godinu, čime su se stekli preduvjeti za povećanje braniteljskih naknada koje će se ove godine prvi put obračunavati prema takozvanoj švicarskoj formuli - usklađivanje rasta osnovice za naknade s BDP-om i potrošačkim cijenama, piše Večernji list BiH.

Čekaju se službeni podaci

Primjena "švicarske formule" traje od 1. siječnja ove godine i primjenjivat će se svake iduće godine. Zbog "švicarske formule" proračun Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata uvećan je za 5,5%, odnosno za 16,7 milijuna KM u odnosu na 2022. Za početak primjene novog načina obračuna čeka se da Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena kako bi se moglo početi s usklađivanjem. Vrlo brzo će biti poznato za koliko posto će se u ovoj godini povećati naknade RVI-ja, obitelji poginulih branitelja, kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja. Riječ je o usklađivanju naknada prema "švicarskoj formuli", odnosno rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena.

- Koliko nam je poznato, Federalni zavod za statistiku još nije objavio podatak, a isplata naknada će ići retroaktivno od 1. siječnja 2023. Prema našim procjenama, rast realnog BDP-a neće biti veći od pet posto. Ali vrlo brzo ćemo znati taj podatak. Nakon toga Vlada će donijeti odluku o povećanju. Mi ćemo nastojati maksimalno ubrzati aktivnost isplate naknada nakon objave podataka - kazao je.

U ovom trenutku najniža invalidnina iznosi od 47 do 50 KM, a riječ je o 20-postotnim invalidima, dok 100-postotni invalidi imaju od 910 KM do 3000 KM s tuđom njegom i ortopedskim dodatkom. Točnije, 100-postotni invalidi I. skupine imaju 910 KM invalidnine, tuđu njegu 1820 KM i ortopedski dodatak 330 KM. Prosječna invalidnina je 380 KM. U slučaju da rast bude 5%, najniže invalidnine, a riječ je o invalidima s invaliditetom 20 posto, iznosit će od 49,35 do 52,50 KM. Kad su u pitanju 100-postotni invalidi I. skupine, njihova invalidnina bi s 910 KM trebala porasti na 955,50 KM. Prosječna invalidnina trebala bi iznositi 399 KM. Ipak, ostaje vidjeti kakvi će biti službeni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Za liječenje 500.000 KM više

Podsjetimo, Vlada FBiH donijela je odluke o usvajanju osam programa utroška sredstava u okviru tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama namijenjenih braniteljskoj populaciji u ukupnom iznosu od 4,440.000 KM utvrđenih proračunom FBiH za 2023. Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata te odluku kojom se utvrđuje koeficijent 1 za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje siječanj – ožujak 2023. U ovogodišnjem proračunu povećana su sredstva za dva transfera u ukupnom iznosu od 700.000 KM. Tako je transfer za pomoć u liječenju pripadnika braniteljskih kategorija uvećan za 500.000 KM, a sredstva za sufinanciranje troškova pokopa za 200.000 KM.