Sutra, srijeda 25. travnja 2018., OŠ Marka Marulića u Prozoru obilježava Dan škole. Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem škole g. Slavkom Bilićem.
 
G. Slavko Bilić ravnatelj je OŠ Marka Marulića Prozor. Možete li nam se predstaviti u par rečenica?

Nastavnik sam povijesti i zemljopisa. U školi radim od 1996. godine, a ravnatelj sam od 2014. godine.

Kako je biti ravnatelj, koji su najveći izazovi i nedostaje li vam rad u razredu s učenicima?

Izazov je biti ravnatelj u najvećoj školi u našoj općini i pokušati ovoj školi dati jednu veću dimenziju kako materijalnim ulaganjima tako i u samom nastavnom procesu. S druge strane odgovorrnost  je i izazov nastojati da budu zadovoljni i učenici i nastavnici i roditelji. Posebno me raduje odličan odnos i uvažavanje među kolegama koji se prenosi u učionicu među učenike i roditelje.

A što se tiče rada u razredu s učenicima to je poziv i to ne može zamijeniti niti jedna druga funkcija.

Kažite nam nešto više o samoj školi; koliko broji učenika, djelatnika,  u koje izvannastavne aktivnosti se učenici imaju mogućnost uključiti i sl.

Škola je osnovana 1961. godine i do 1992.godine nosi naziv Dobrila Meštrović. 19.rujna  1992. godine je preimenovana u Osnovnu školu Marka Marulića Prozor.

U školskoj 2017./2018. godini škola broji 380 učenika i 47 djelatnika. Od ukupnog broja učenika PŠ Lug broji 9 učenika koji su raspoređeni u dva kombinirana odjela. Nažalost moram istaknuti činjenicu da je svake godine broj učenika manji što dovodi do smanjivanja normi djelatnicima, ali da kažem na sreću postoji Povjerenstvo koje zbrinjava djelatnike sa smanjenim normama te tako djelatnici ne ostaju bez posla.

Nastavnici svoj rad obavljaju savjesno i odgovorno i pružaju učenicima uključivanje u različite sekcije, a čiji se rad najbolje vidi na školskim priredbama i natjecanjima.

25. travnja proslavljate Dan škole, možete li u kratkim crtama predstaviti što se sve događalo u školi od travnja 2017. godine do danas; koje su aktivnosti poduzete, realizacija projekata, materijalna ulaganja u školu te tko je sve pomogao  i ulagao sredstva  u  modernizaciju i obnovu škole?

25. travnja, na Markov dan slavi se i Dan OŠ Marka Marulića Prozor. Tijekom cijeloga tjedna organiziraju se različite aktivnosti povodom toga dana: Nogometni turnir za učenike predmetne nastave, Turnir u šahu, Kviz znanja iz ekologije i školska priredba.

Posljednjih nekoliko godina bilo je značajnih ulaganja u našu školu kao što su: krov na školskoj zgradi, nadstrešnica na ulazu u školu, uređenje školskog dvorišta, zamjena metalne stolarije, zamjena vrata na učionicama i novi namještaj u nekoliko učionica i uređenje škole na Lugu i košarkaško igralište.

Od dana škole 2017. godine do danas urađeno je: zamijena zastora u učionicama, uređenje knjižnice i zamjena metalne stolarije, zamjena zastarjele neonske rasvjete modernijom Led rasvjetom u devet učionica i školskoj dvorani, bojanje školske dvorane i svlačionica, postavljanje pametne ploče.

Za financiranje navedinih projekata zahvaljujemo se Općini Prozor – Rama i Fondu za zaštitu okoliša.

U tijeku je natječaj za termo fasadu škole i krov na školskoj dvorani, a za financiranje ovog projekta zahvaljujem se Vladi HNŽ-e na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom.

Očekujemo potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša HNŽ-e za zamjenu rasvjete u ostalim učionicama i holu škole.

Apliciranjem na ovakve i slične projekte nastojimo školu učiniti što ugodnijim i sigurnijim mjestom.

Učenici vaše škole jedni su od najuspješnijih na županijskim natjecanjima, hoće li škola odnosno učenici i ove godine sudjelovati i što bi ste im poručili?

Ovu priliku koristim da čestitam svim učenicima koji su sudjelovali na školiskim natjecanjima i poželim uspjeh učenicima koji će sudjelovati na županijskim. Učenici i nastavnici se trude positići što bolje rezultate, stoga se nadam da će se rad i trud znati cijeniti i nagraditi.

Koje bi ste aktivnosti škole još istaknuli, te s kim škola sve surađuje?

Škola ostvaruje odličnu suradnju s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa, Zavodom za školstvo i lokalnom zajednicom. Poseban naglasak stavljam na suradnju s: Domom zdravlja koji trenutno provode projekat „Promocija zdravlja i zdravih stilova života u cilju prevencije bolesti srca, krvnih žila, dijabetesa i malignih bolesti“, gradskom knjižnicom, policijom, KSC-om, Centrom za socijalni rad, vrtić, drugim školama naše općine.

Ove školske godine u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke provodi se projekat razmjene učenika;  ostvarena je suradnja s Viva festivalom – snimanje filma 100 maraka, i  NDC-om. Organiziraju se MOI, proslava Dana kruha, izleti, edukativne ekskurzije. Škola svakodnevno živi i radi.

Kakvi su planovi za budućnost, te što je još nužno uraditi kako bi učenicima bilo što ljepše u školi i što bi im svakako pomoglo u radu i učenju?

Razvoj tehnologije i cjeloživotno učenje zahtijeva praćenje suvremenih trendova. Stoga je moj cilj i cilj škole nastojanje da se škola opremi  modernijom tehnologijom: projektorima, laptopima i pametnim pločama, a sukladno tome i edukacija nastavnika što bi zasigurno utjecalo na kvalitetu učenja i podučavanja.

I na kraju, koju bi ste poruku povodom dana škole poslali djelatnicima, učenicima i roditeljima?

Svim učenicima i nastavnicima želim sretan Dan škole, ustrajnost u radu, neka svaki izazov bude prilika za učenje!