• Intervju: Adrijana Prskalo - "U Rami možemo postići brojne pozitivne promjene"
  • Intervju: Adrijana Prskalo - "U Rami možemo postići brojne pozitivne promjene"
  • Intervju: Adrijana Prskalo - "U Rami možemo postići brojne pozitivne promjene"
Adrijana Prskalo nova je predsjednica mladeži HDZ BIH Rama. Po zanimanju magistar prava, u politici je aktivna od 2012. godine. 2014. godine završila je političku akademiju HDZ BIH.

U razgovoru za portal Rama-Prozor.info Adrijana govori o sebi, svom angažmanu u politici, položaju žena u politici te daljnjim aktivnostima mladeži.

Prije svega, recite nešto o sebi?

Osnovnu i srednju školu završila sam u Prozoru, studirala na pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kojeg sam završila 2012. godine i tako stekla zvanje magistar prava. Tijekom studiranja sam bila aktivan i dobar student, posjedujem brojne certifikate s radionica, edukacija i natjecanja. Za akademsku 2011./2012. godinu sam dobila novčanu nagradu od strane fakulteta za postignut prosjek ocjena 5.0.
Trenutno sam zaposlena u pravnoj službi Veterinarskog Zavoda HNŽ Mostar. Odgovorna sam, komunikativna i ambiciozna osoba. Mislim da se sve može kad se hoće, samo treba truda i treba istinski vjerovati u to.

Odakle vas u politici?

Jednostavno, shvatila sam da ako se mi ne bavimo politikom, ona će se svejedno baviti nama. Jer živimo u takvoj državi, a i svijetu gdje nam gotovo sve kroji i odlučuje politika. Zato sam se odlučila angažirati, jer sam mišljenja da se aktivnim bavljenjem politike mogu postići brojne pozitivne promjene.

Od kada ste aktivni i što možete reći o svom angažmanu u političkom životu?

U politici sam aktivna od 2012. godine kada ulazim u općinski odbor mladeži, zatim u županijski odbor mladeži HDZ BIH HNŽ, te ispred svoje županije postajem član središnjeg odbora mladeži HDZ BIH.

2014. godine uspješno završavam Političku akademiju HDZ BIH. Riječ je o jednogodišnjoj dvosemestralnoj izobrazbi „Teorija i praksa politike“ gdje smo imali priliku slušati vrsne predavače i stručnjake, upoznati brojne političke dužnosnike iz HDZ-a BIH te upoznati kolege, a sada već prijatelje iz svih krajeva BiH.

Pohađala sam dosta seminara i edukacija vezanih uz politiku i politički angažman. U studenom 2014. godine sam ispred mladeži HDZ BIH sudjelovala na Svjetskom forumu demokracije u Strasbourgu gdje je glavna tema bila uloga i utjecaj mladih u političkom životu i razvoju demokracije.

I prošli tjedan sam dobila povjerenje svoje mladeži u Rami te sam izabrana za predsjednicu mladeži HDZ BIH Rama

Kakvo je vaše mišljenje o ženama u politici?

Nikad nisam imala predrasuda o ženama u političkom životu, i mišljenja sam da nije važno tko je koji spol, nego je važno tko posjeduje kvalitete da se može baviti politikom. Danas je sve više uspješnih žena koje se svojim kvalitetama i obrazovanjem nameću ispred muškaraca. Pravi primjer za to jest Kolinda Grabar-Kitarović koja nam je nedavno, postavši predsjednica Republike Hrvatske, dokazala koliko zapravo žene u politici mogu postići. Ponosna sam što sam u lipnju, kao jedan od najboljih polaznika Političke akademije mogla sudjelovati na ljetnoj političkoj školi HDZ-a RH na Visu, gdje sam upoznala kolege iz Hrvatske od kojih su mnogi radili u kampanji i stožeru gđe. Kolinde.

Koji su vaši planovi odnosno ciljevi u mladeži u iduće dvije godine?

Nastavit ću stopama svojih prethodnika, s tim da ću probati aktivirati mladež još više. Radit ću na omasovljavanju mladeži, iako iz dana u dan raste članstvo zbog čega smo iznimno sretni i ponosni. Sve više mladih u Rami shvaća da je HDZ BIH najbolja opcija, jer je najbolje organizirana politička stranka s hrvatskih predznakom. Planiramo druženja mladeži, sportske aktivnosti, humanitarne akcije, te javne tribine za mlade. Mislim da se uz dobru organizaciju i snažnu volju može puno toga lijepog napraviti u našoj općini, a moja mladež, zajedno sa mnom na čelu, posjeduje obje te osobine te vjerujem da nas čekaju dvije lijepe i uspješne godine.