Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. Najviše osoba se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubojstava.

Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih potjernica, u uredu Interpola u Sarajevu kažu kako ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene. Navode da nadležni organi odlučuju je li u interesu istrage da raspisivanje potjernice bude javno ili ne, prenose Nezavisne.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju je li u interesu istrage ili pronalaska tražene osobe da potjernica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i ured Interpola za BiH. Prema javno objavljenim potjernicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su potjernice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela. Zbog pljački i krađa traga se za 20 osoba, zbog trgovine drogom za 19, a 16 potjernica je raspisano zbog ubojstva ili pokušaja ubojstva.

Međunarodna potjernica se raspisuje kada se utvrdi da je tražena osoba napustila BiH. Ukoliko bude pronađeno u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravosuđa BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe. U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravosuđu BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhićenih po potjernicama. Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo. U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i uhićenja odbjeglog zavisi od više faktora. "Nekada tražena osoba  koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi", kažu u Interpolu.