Njemačko gospodarstvo smanjit će se u 2023. godini budući da je dramatičan rast energetskih troškova zbog rusko-ukrajinskog rata utrnuo izglede za oporavak nakon pandemijske krize, objavio je u ponedjeljak institut Ifo.

Institut je u lipnju prognozirao da će gospodarstvo iduće godine porasti 3,7 posto za 2023., a sada predviđa da će aktivnost pasti za 0,3 posto.

Istodobno je značajno podigao prognozu inflacije u 2023., za šest postotnih bodova, na 9,3 posto. U ovoj godini gospodarstvo bi po najnovijim ifovim procjenama trebalo porasti 1,6 posto.

U lipnju institut je prognozirao stopu rasta od 2,5 posto. Inflacija bi ove godine trebala iznositi 8,1 posto i biti viša za 1,3 postotna boda no što su prognozirali u lipnju.

“Smanjena opskrba plinom iz Rusije tijekom ljeta i posljedično drastično povećanje cijena uništavaju gospodarski oporavak nakon pandemije koronavirusa”, rekao je voditelj ekonomskih prognoza Ifoa Timo Wollmershaeuser.

Prvo tromjesečje 2023. bit će posebno teško za potrošače jer dobavljači energije zbog visokih troškova nabave prilagođavaju cijene, što će inflaciju dovesti do razine od oko 11 posto, priopćio je institut.

To će značiti smanjenu kupovnu moć kućanstava, upozorava ifo, dodavši da će vladin paket ublažiti udarac, ali ga neće posve amortizirati.

“Gubitak kupovne moći, mjeren padom realnih plaća po stanovniku za oko tri posto u ovoj i u idućoj godini, najveći je otkada je 1970. uveden sadašnji sustav nacionalnih računa”, rekao je Wollmershaeuser.

Tokom iduće godine rast cijena trebao bi postupno slabiti, pod pretpostavkom da će tijekom zime biti dovoljno plina, napominje ifo, dodavši da bi cijene energenata trebale početi padati najkasnije u proljeće 2023.

U 2024. gospodarstvo bi trebalo porasti 1,8 posto, a cijene 2,5 posto, izračunao je institut. Njemačko gospodarstvo gotovo je stagniralo u drugom tromjesečju, poduprto potrošnjom kućanstava i vlade. U prva tri mjeseca aktivnost je porasla 0,8 posto u odnosu na kraj prošle godine.