Korisnici Instagrama uskoro će morati unijeti svoj datum rođenja kako bi mogli koristiti tu popularnu aplikaciju. U kompaniji u vlasništvu Facebooka dosad su provjeravali tek je li novi korisnik star barem 13 godina.

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike. Datumi rođenja bit će korišteni za preporuke različitih postavki za zaštitu privatnosti i drugih značajki, ali neće biti javno dostupni.

Također će biti korišteni i za ciljano oglašavanje, ponajprije kako bi se ograničilo prikazivanje oglasa za, primjerice, proizvode kao što su alkohol i cigarete korisnicima koji su premladi kako bi ih legalno uživali, prenos Tportal.

Iz Instagrama je stigla i najava kako će uskoro korisnicima pružiti više mogućnosti određivanja tko im može poslati izravne poruke.

Među prvim reakcijama na ovaj Instagramov potez bile su i kritike zbog toga što ne provjeravaju je li unešen datum rođenja doista točan, što djeci omogućava lažiranje unosa kako bi mogli pristupiti toj platformi, kao i zbog povećanog pristupa osobnim podacima korisnika.

S druge strane, Instagram je pod sve većim pritiskom vlasti SAD-a, koje traže primjenu zakona kojim je zabranjeno prikupljanje osobnih podataka od djece mlađe od 13 godina.

YouTube je ove godine platio 13 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim regulatorima zbog nelegalnog prikupljanja podataka od djece, piše NPR.