Novo 14. izdanje operativnog sustava iOS, koje se još uvijek nalazi u beta verziji, sve češće se "neobično ponaša". Naime, vlasnici Apple uređaja koji su imali priliku da koriste "četrnaesticu", primijetili su da indikator kamere i mikrofona svijetli dok pretražuju Instagram, bez obzira na to fotografiraju li u tom trenutku ili ne. 

Ubrzo pošto su korisnici počeli prijavljivati ovaj bug i pisati o njemu na društvenim mrežama, oglasili su se iz Instagrama s obavještenjem da su prepoznali problem i da će ga ubrzo riješiti, prenosi "The Verge". 
Instagram ima poseban Create Mode koji se aktivira preko Instagram kamere, pa ponekada aktivira i indikator kamere. Također bi, prema tvrdnjama iz Instagrama, moglo da aktivira i obično surfanje Instagram feedom. 

"Mi kameri pristupamo samo kad nam vi to dozvolite! Pronašli smo bag i radimo na njegovom otklanjanju. Bag u iOS-u 14 slučajno je prepoznao aktivnost kamere koja je bila ugašena. U takvim situacijama mi ne pristupamo vašim kamerama niti snimamo ono što radite", naveli su iz kompanije. 

Osim ovakvog "ponašanja" kamera, kod iOS-a 14 je primijećeno i da pojedina aplikacije "švrljaju" po RAM memoriji, odnosno po sadržaju privremeno smještenom u tzv. "clipboard", najčešće onom koji se koristi za kopiranje s jedne lokacije na drugu. 

Među njima su se našle i veoma popularne aplikacije kao što us TikTok, LinkedIn i Reddit. Vlasnici TikToka, kompanija ByteDance iz Pekinga, početkom godine je priopćila da će prestati s očitavanjem "clipboard" sadržaja uređaja korisnika, što je prošlog mjeseca i učinila na iOS-u, uz napomenu da ta mogućnost ne postoji na Androidu, javlja Telegraf. 

LinkedIn je objavio da je bag eliminiran, dok je Reddit naveo da radi na ispravku greške. Ovaj incident, međutim, nije prvi slučaj da je Instagram "njuškao" po uređajima korisnika. Sličan problem na iOS-u Facebook je ispravljao prošle godine.