Nije rijedak slučaj da poznate aplikacije za društvene mreže kopiraju jedne druge, odnosno neke funkcije.

Sigurno da je “najkopiranija” funkcija u zadnje vrijeme TikTok-ov model kratkih videozapisa. Tako je YouTube na svoju platformu uveo Shorts, dok je Instagram uveo Reels, koji su u osnovi identični. Sada Instagram testira još jednu funkciju koju je preuzeo od trenutno najpreuzimanije aplikacije na iOS-u.

BeReal je naziv aplikacije koja je trenutno Top 1 besplatna aplikacija po preuzimanju na iOS-u.

Riječ je o aplikacija koja korisnicima u nasumično doba dana šalje obavještenja, dajući im dvije minute da snime dvije fotografije – jednu s prednjom, drugu sa zadnjom kamerom. To će navodno potaknuti korisnike da podijele autentične fotografije iz svog života, a ne one pažljivo odabrane, po kojima je poznat Instagram, piše Bajtbox.

Sada stižu informacije da Instagram interno testira ovu funkciju. Ona nosi naziv “IG Candid”, a u osnovi radi se o funkciji koja je zasnovana na istom konceptu kao i aplikacija BeReal.

Korisnici će imati mogućnost dodati tuđi IG Candid u svoju traku s pričama i svaki dan u različito vrijeme, primat će obavještenje da snime i podijele dvije fotografije u roku od dvije minute.

(www.jabuka.tv)