Instagram je najavio novu alatku koja će korisnicima omogućiti da automatski filtriraju zahtjeve za direktne poruke koji sadrže uvredljive reči, fraze i emojije.

Alat je namijenjen poznatim i javnim ličnostima koje dobijaju veliki broj neželjenih, štetnih direktnih poruka, a ažuriranje se nadovezuje na Instagramov rad na borbi protiv govora mržnje na platformi.

Filter "zahtjeva za poruke (eng. message request)" može se uključiti ili isključiti u novom odjeljku aplikacije pod nazivom "skrivene riječi (eng. hidden words)".

Korisnici također mogu prilagoditi vlastitu listu na osnovu onoga što ne žele vidjeti. Kada je uključeno, uvredljive poruke će se prebacivati u zaseban direktorij.

Direktne poruke u ovoj fascikli su skrivene, što omogućava korisnicima da pregledaju poruke bez potrebe za čitanjem. Ako korisnik odluči da uđe u poruku, može je pročitati, izbrisati ili prijaviti.

Uz to najavu, Instagram je također objavio da uvodi alat koji omogućava ljudima da preventivno blokiraju nove profile od strane uznemiravača.

Sada, kada korisnik blokira nekoga u aplikaciji, imat će mogućnost blokiranja svih novih profila koje ta osoba otvori. Kompanija je odbila precizirati kako to radi, rekavši samo da koristi "raznovrsne signale" za otkrivanje novih profila tih istih korisnika.