Doktor Jurica Arapović, infektolog i član Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine upozorio je javnost da treba s pažnjom pratiti dolazak jeseni i hladnijih dana, kada je moguće još veće pogoršanje epidemiološke slike u BiH.

On je kazao kako se u zadnja dva mjeseca došlo do 50 posto izliječenih i 50 posto aktivnih slučajeva COVID-19, ali da je i dalje prerano govoriti o prognozama.

"Ovo je treće pogoršanje od početka. Treba gledati sa pozornošću da će doći jesen, djeca će se vratiti u klupe, da pogoršanje neće stati nego će se nastaviti u hladnijem razdoblju", kazao je.

On je ranije predvidio i skok broja preminulih osoba, a ako bismo povlačili paralelu sa SAD-om, Arapović je kazao da nema velike razlike kada se uzme mjera na 100.000 stanovnika.

"Mi smo pogođenija regija u Europi, među pet vodećih smo u Europi. Nemojmo se zanositi, da li je to 200, 250, 400 u danu, to je visoka incidenca novoboljelih. Dobar pokazatelj je da je broj oporavljenih u ovom tjednu veći nego ranije. Broj smrtnih ishoda po danu je visok. To je akumulacija smrtnih ishoda, s obzirom da liječenje teško oboljelih traje više od 14 dana. Da li će se kuliminacija nastaviti dalje - pitanje je", rekao je u Newsroomu gost N1.

Broj hospitaliziranih pacijenata je veći nego li prije 15, 20 dana i to je jedan od parametara koje treba pratiti - istaknuo je.

"Nakon opuštanja mjera , javna okupljanja su najveći izvor zaraza po stanovništvo. To vidimo u Hrvatskoj, gdje su uveli zabrane za javna okupljanja u noćnim barovima. Kod nas je zabrana od 23:00 sata, neki se pridržavaju, neki ne. Mi smo donijeli preporuke i naredbe. Nadam se da će se poštovati - kako bi iskontrolirali pandemiju prije jeseni", poručio je Arapović.

Podvukao je da je prenos virusa svojstveniji zimi, kada se više boravi u zatvorenim prostorijama.

"Širit će se više infekcija. Neće samo mjere uticati na sprečavanje širenja infekcija. Morat će se raditi na tome, na okupljanjima, koje je drastično ugrozilo sliku covida u BiH. U ovoj godini nećemo imati dobro cjepivo, morat ćemo poštivati mjere i naći konsenzus na razini BiH. Ne mogu dva entiteta provoditi različite mjere. U prvih mjesec-dva dana su mjere bile restriktivne", pojasnio je infektolog.

Doktor Jurica Arapović je za N1 kazao kako ne može ni zamisliti izborni dan u BiH.

"Ne mogu to zamisliti. Trebali bi učiti iz iskustva susjednih i svjetskih država. Bili su izbori u Iranu, pa su doživjeli debakl u koroni. Slično je bilo u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj. Nije zima za tu organizaciju. Nadležni će odlučiti, ne ja kao pojedinac. Ako se bude pitala struka - bit ćemo koncizni", savjet je Arapovića.

Arapović je za N1 kazao i to da se više ne mogu uniformirati svi pacijenti u 14 dana, budući da to ovisi o njihovoj kliničkoj slici, da li su asimptomatski bolesnici i slično.

Prema njegovom mišljenju - najbitnije je, pored propisanih mjera nošenja maske, rukavica, higijene i distance - važno je ne negirati kontakte, jer to može biti fatalno.