Vlast u RS-u tvrdi da je industrijska proizvodnja u ovom entitetu ostvarila rast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovo su podaci Agencije za statistiku na koje se poziva i predsjednik RS-a Milorad Dodik, pa tako on ove godine očekuje ekonomski bum. Međutim, realnost je nešto drugačija, tvrde ekonomisti, ali i oporba. U Vladi RS-a priznaju i da su, kako kažu, svjesni problema i teškoća, javlja FTV.

Moguć je statistički rast gospodarsta, smatraju u pojedinim sindikatima. Podsjećaju i na neke činjenice.

"Dvije-tri tvrtke neka povećaju proizvodnju i eto rasta gospodarstva. Ali problem je u plaćama. Činjenica je da prije nekoliko mjeseci 28.000 radnika primilo 375 maraka plaćenih poreza i doprinosa plaće", navodi Obrad Belenzada, predsjednik Konferederacije sindikata RS-a.

U oporbenim političkim strankama kažu da ne očekuju ekonomski napredak i povećanje bruto domaćeg proizvoda.

Slaviša Raković, predsjednik Odbora za financije SDS-a, ističe kako je bruto domaćiprozivod u RS-u oko 8 milijardi maraka i da ga na 16 milijardi maraka ne može povećati neki pogon.

Ekonomisti i oporba tvrde - na navodni rast industrijske proizvodnje vlast pridodaje i strane investicije. A statistika kaže - u prvoj polovini prošle godine u RS-u uloženo je samo 68 milijuna maraka.