Indijske spasilačke službe izvukle su sve građevinske radnike, njih 41, zatočene u urušenom tunelu u Himalaji dulje od 17 dana, nekoliko sati nakon što su probile prolaz kroz stijene, beton i tlo.

Evakuacija nisko plaćenih radnika iz najsiromašnijih indijskih saveznih država počela je više od šest sati nakon što su se spasioci probili kroz ruševine tunela u državi Uttarakhand, urušenog 12. studenoga.

Izvučeni kroz 90 centimetara široku čeličnu cijev

Izvučeni su na nosilima s kotačima kroz 90 centimetara široku čeličnu cijev u akciji koja je trajala oko sat vremena. Hitne službe ranije su stigle na izlaz iz tunela kako bi odmah odvele radnike u bolnicu udaljenu oko 30 kilometara.

Okupljeni stanovnici pirotehnikom i dijeljenjem slatkiša proslavili su spašavanje radnika. Spasilačke službe jučer su angažirale takozvane štakore rudare kako bi se kroz usku cijev probili do njih.

"Štakorsko rudarenje" je primitivna, opasna i kontroverzna metoda korištena u Indiji prvenstveno kako bi se kroz uske prolaze vadio ugljen. Ime metode dolazi od sličnosti sa štakorima koji se probijaju kroz uske prolaze.