Indija i Pakistan danas su razmjenjivali "intenzivnu" prekograničnu paljbu u Kašmiru, priopćila je indijska vlada dok napetost i dalje vlada pošto je New Delhi početkom kolovoza odlučio ukinuti autonomiju te regije.

Dva suparnika redovito razmjenjuju vatru iznad kontrolne crte na spornom himalajskom području podijeljenom između dviju zemalja.

No u subotu se "razmjena vatre", ocijenjena kao "intenzivna", nastavljala tijekom poslijepodneva, rekao je visoki indijski dužnosnik.

Indijski vojnik je navodno ubijen, ali njegova smrt nije potvrđena iz službenog izvora.

Pakistan bez komentara

Pakistan pak zasad ne komentira sukob koji je u tijeku.

New Delhi je 5. kolovoza objavio da ukida autonomni status indijskog Kašmira, teritorija s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojega su dvije zemlje već dvaput ratovale.

Pakistan i Kina su u petak navečer uspjeli uvjeriti UN-ovo Vijeće sigurnosti da održi sjednicu o stanju u Kašmiru iza zatvorenih vrata, što je prva takva sjednica od indijsko-pakistanskog rata 1971.

Pakistanski premijer Imran Khan je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja sjednice rekavši da UN treba voditi računa o patnji kašmirskog naroda i osigurati rješavanje sukoba.

"Ne želimo međunarodna njuškala"

"Ne trebaju nam međunarodna njuškala govoriti što ćemo raditi. Zemlja smo s više od milijardu stanovnika", rekao je indijski veleposlanik u UN-u Syed Akbaruddin.

Te su izjave u skladu s tradicionalnim stajalištem New Delhija koji se protivi raspravama o Kašmiru u UN-u, smatrajući da je to unutarnje pitanje.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak nuklearne sile da sjednu za pregovarački stol i da "smanje napetost bilateralnim dijalogom".

U subotu je New Delhi djelomično uspostavio telefonske veze u dolini Kašmira. Sedamnaest od stotinjak telefonskih centrala opet radi, rekao je načelnik lokalne policije za AFP. Internet i mobilna telefonija još ne rade.