Ja kao liječnik imunolog i virusolog, uvijek preporučujem cijepljenje i mislim da je cijepljenje najbolji način osobne zaštite, i generalne borbe s ovom pandemijom. Ovaj virus ima devastirajuće učinke ne samo na ljude i na zdravlje, nego i na ekonomiju, na zdravstveni sustav, na odnose među ljudima, na političke odnose. To je pitanje političke procjene treba li ići prema obaveznom cjepivu, meni se u ovom trenutku čini da situacija u našoj zemlji i zemljama u okruženju nije takva da treba inzistirati na toj mjeri, izjavio je Pero Lučin, imunolog, Medicinski fakultet u Rijeci u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".

Šefica Europske komisije izjavom kako treba poduzeti sve kako bi se zaštitili od nove omikron varijante COVID-a uz napomenu "spremamo se ja najgore, a nadamo se najboljem" i naravno napomenu razmislimo o obaveznom cijepljenju, zaključak je posve jasan. Nismo nikad bili bliže uvođenju obaveznog cijepljenja za sve građane. Na pitanje voditelja je li varijanta omikron presudila tome da bismo mogli imati obavezno cijepljenje u Europskoj uniji, a time i u Hrvatskoj, imunolog Pero Lučin rekao je kako se omikron varijanta pojavila kao nešto očekivano.

- Svi smo očekivali da će se pojaviti nove varijante, međutim još je puno prerano za zaključivati kako će se omikron ponašati, a prema tome i raditi nekakve planove. Naravno, treba biti na oprezu, i ja kao liječnik imunolog i virusolog, uvijek preporučujem cijepljenje i mislim da je cijepljenje najbolji način osobne zaštite, i generalne borbe s ovom pandemijom, naglašava Pero Lučin, imunolog, Medicinski fakultet u Rijeci.

- To nije samo pitanje liječničkog stava nego i političkog stava, pitanje je mogu li zajednice podnijeti takve odluke jer ovaj virus ima devastirajuće učinke ne samo na ljude i na zdravlje, nego i na ekonomiju, na zdravstveni sustav, na odnose među ljudima, na političke odnose. Prema tome to je pitanje političke procjene treba li ići prema obaveznom cjepivu, meni se u ovom trenutku čini da situacija u našoj zemlji i zemljama u okruženju nije takva da treba inzistirati na toj mjeri, a još je rana razina opreza vezana uz omikron, o svim opcijama treba razmišljati, ali mislim da još uvijek nije vrijeme za donošenje takvih odluka, dodaje.