Stotine migranata koje rade u esencijalnim poslovima dobit će priliku da brže dobiju državljanstvo u Francuskoj, javlja BBC.

Za ubrzani postupak dobivanja državljanstva već se prijavilo više od 700 ljudi

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je strance sa statusom rezidenata koji su sudjelovali u borbi protiv covida-19 da se prijave za ubrzano dobivanje državljanstva. Već više od 700 stranaca je tako dobilo državljanstvo ili je pri kraju tog procesa. Među njima su medicinsko osoblje, čistači i trgovci.

Radnici na prvim linijama fronte izloženiji su zarazi koronavirusom te su mnogi, među kojima liječnici i medicinske sestre, od covida-19 preminuli.

Francuska se nalazi među deset najpogođenijih zemalja s više od 2.5 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze i skoro 62.000 preminulih.

Inicijativa za ubrzano državljanstvo se pojavila u rujnu

Inicijativa za ubrzanje dobivanja državljanstva prvi put se pojavila u rujnu. 74 osobe su već dobile francusku putovnicu, a još 693 nalazi se u završnoj fazi. Do sada se za ubrzani process dobivanja državljanstva prijavilo 2890 ljudi.

“Medicinsko osoblje, čistačice, radnici u vrtićima, radnici u trgovinama – svi su oni dokazali svoju posvećenost naciji. I sada je na republici da poduzme korak prema njima”, rekli su iz ureda ministrice Marlene Schiappe.

U standardnoj proceduri da bi stranac dobio francusku državljanstvo, mora u toj zemlji živjeti pet godina, stabilne prihode te biti integriran u društvo. No vlasti sada smatraju kako strani radnici na esencijalnim poslovima, s boravkom dužim od dvije godine, mogu aplicirati za državljanstvo. Na taj način im država želi priznati zasluge za njihov rad tijekom krize.

Dobivanje državljanstva u Francuskoj je dug i naporan proces

Prije dvije godine u Francuskoj je živjelo 6.4 milijuna imigranata, među kojima je značajan broj onih koji dolaze iz bivših kolonija uključujući sjevernu i zapadnu Afriku. No proces dobivanja državljanstva je često naporan i dugotrajan. Broj ljudi kojima se odobrava se smanjuje pa je tako u 2019. bio 10 posto manji nego u 2018. godini.