Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Slijede izjava za novinare.

- Nakon Nove godine dolaze dva poklonjena američka helikoptera i dva koja smo kupili,  ali od hangara ništa. Skoro godinu dana će morati biti na kiši, nije ni natječaj napravljen. Nemam odgovora na to. To je totalni nemar.  Oni ne smiju biti na kiši jer za to nema opravdanja. Hangari nisu kineski zid, to je jednostavan posao, komentirao je Milanović.

O poskupljenju Rafalea

- Nadam se samo da avioni na kraju neće koštati milijardu i 300 milijuna, to je ozbiljan problem. Tih 200 mil. eura znači manje za MORH, kakav PDV? PDV je također dio proračuna, a 200 mil. eura je, dakle, maznuto, nestalo je, komentirao je Malanović.

Visok standard hangara

-  Ovo su gradili Francuzi kao kompenzaciju za zemljište i to je visok standard, skoro američki standard, rekao je predsjednik.

"Admiral Hranj je na godišnjem, a ministar neće ni primirisati"

Rekao je da admiral Robert Hranj danas nije bio na obilježavanju obljetnice jer je na godišnjem odmoru.

- Zašto se ministar nije pojavio, ne znam. Ali da je došao, neće govoriti. Dok se ne promijeni taj ministar ili on ne promijeni neke stvari, neće govoriti. Ja bih rado da je pokraj mene netko normalan. Pretpostavljam da Plenković traži novog ministra, nije ni njemu lako. Srušio se i sustav DORH-a, ali Plenković je kriv za sve. Vjerojatno se radi na Banožićevoj smjeni, to je moja pretpostavka, zar to nije potpuno jasno? Dok se ne vrati Burčula u službu i dok se ne prestane maltretirati admirala Hranja i prijetiti inspekcijama, to će biti do daljnjega ovako, ministar neće ni primirisati, rekao je.

- Ljudima se ne isplaćuju dnevnice, ali interesantno u isto vrijeme im se isplaćuje plaća. Ta se cijela ludorija razbija u paramparčad, što bi rekli u Srbiji. Daje sredstva MORH-a bez naplate, to je šteta za državni proračun 100.000 kn, ovako, istog trena. Zato što misli da može, ali to je vrijeme prošlo, rekao je Milanović.

O kupnji Bredleyja: Nekome je u interesu da se oni ne uzmu

Nekom je u interesu da se Bradleyji ne uzmu, čak ne kupe nego uzmu. Netko sustavno to po medijima podriva i minira, to je ultimativni bezobrazluk. Kongres je donio tu odluku i ona se može ponoviti, ali tako nepouzdanim partnerima to neće nitko napraviti. Netko valjda želi uzeti proviziju. Ne želiš nešto što je američko, to je super roba, rekao je.

- Nisam nadležan za novac, nisam vidio ugovore, nije ih vidio ni admiral Hranj. Nisam vojna inspekcija i nemam resurse obilaziti vojna postrojenja, rekao je. Neke stvari saznam i od vas medija.

- Sazvao sam Vijeće za obranu i što više mogu napraviti? Tražio sam da zajedničko priopćenje izrazi zabrinutost zbog stanja, to nije prihvaćeno i zato nije bilo zajedničkog izvješća - eto to radim, rekao je.

Što može napraviti admiral Hranj?

- Vojnik ne može napraviti ništa. Ovo je nekorektno pitanje. Admiral Hranj može upozoriti na vojnom savjetu mene, to stalno radi, a ja mogu sazvati Vijeće za obranu, to stoji u Ustavu. Predsjednik ne može nabaviti sredstva, ne može djelovati na proračun, rekao je Milanović.

- Ne letim iz hobija Pilatusima, ne ustupam besplatno borbena sredstvo drugima. Kad idem na Komižu, to radi vojska. Kad negdje letim, ja letim kao prtljaga. Kakva je oprema, helikopterima se leti samo ljeti, dodao je.

Tražit će uvid u ugovore za Rafale

- Nemam uvid u ugovore o nabavi Rafalea, ali tražit ću ih, rekao je. Nemam pojma što smo kupili. Tražit ću i da se skine oznaka tajnosti za ono za što se može. Da to bude javno, kazao je Milanović.

- Pregovore vode neki drugi ljudi, Plenković, Banožić i Frka Petešić. Između odluke o uzimanju Rafalea i ugovora, to su tri Volge koju moraš preplivati prsnim stilom. Vi znate da ja nemam te ugovore, rekao je.

"Vidim da me Popovac proziva zadnjih dana"

- Ovo je iz 2014. iz Lupiga: Mislite li da  genocida nije bilo ni u Srebrenici? Odgovor: Srebrenica je, i ne samo ona jer je bilo i drugih mjesta, slučaj koji postoje elementi genocidnih radnji koje treba prepoznati, elementi stradanja koji su po svojim karakteristikama takvi da nadilaze strahote koje su se događale u Hrvatskoj, citirao je Milanović Pupovčev intervju za Lupga.

- Što je ovo? Ljudi koji govore ovakve stvari mene prozivaju koji imam puno više standarde od njega. To je čovjek koji je krivotvorio SMS poruku koju sam mu poslao, rekao je Milanović.

Spomenuo i Džaferovića

- Čovjek koji je ubio obitelj Zec, Siniša Rimac, počinio je još jedno ubojstvo, na kraju ga je pomilovao Stipe Mesić. No ne sjećam se da je itko tako divljački napadao Mesića kako što sada mene napadaju, a pazim što govorim i kakve viceve pričam. Neću dopustiti da mi zatvore usta. Imamo posla s vrlo ozbiljnim moralnim kamatarima i ljudima koji za sebe smatraju da su puni vrlina i da su ostali budale, lopovi, kriminalci, šovinisti. E pa nismo, za mene je to vrsta šovinizma, rekao je Milanović.

- To radi i Džaferović koji je bio hostesa mudžahedina.To su nedostojni ljudi, ne treba im vjerovati, ali treba iskamčiti što više u interesu Hrvata, a ti interesi uvijek idu prema opstanku BiH, a ne njezine dekompenzacije i rasturanja, rekao je.

Dnevnik.ba