Liječnici u Japanu upozoravaju da bi zdravstveni sustav te zemlje mogao kolapsirati zbog vala novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja BBC.

Odjeli hitne pomoći nisu bili u mogućnosti pomoći pacijentima s ozbiljnim zdravstvenim stanjima zbog velikog opterećenja koje je uzrokovao COVID-19. Najbolji primjer dogodio se prije par dana kada su jedna kola hitne pomoći koja su prevozila pacijenta sa simptomima koronavirusa, bila odbijena od čak 80 bolnica!

Japan, za koji se u početku činilo da je koronavirus stavio pod nadzor, danas bilježi ukupno više od 10.000 potvrđenih slučajeva.

Dodatni problem Japancima pričinjava broj respiratora. Naime, vlasti su objavile da u državi postoji samo 22.000 respiratora za stanovništvo od preko 126 milijuna, a krajem veljače 40 posto je bilo u upotrebi.

Više od 200 ljudi je od Covida-19 umrlo, a najpogođeniji je glavni grad Tokio.

Skupine liječnika iz manjih poliklinika pomažu bolnicama u Tokiju pri testiranju pacijenata na koronavirus, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav.

'To se čini kako bismo spriječili raspad zdravstvenog sustava. Svatko mora pružiti ruku pomoći. U protivnom će se sustav u bolnicama urušiti', rekao je Konoshin Tamura, zamjenik šefa Udruge liječnika opće prakse.