Situacija je ozbiljna, poručuju iz dvije mostarske bolnice. Broj zaraženih koronavirusom u HNŽ-u je sve veći, bolnički kapaciteti svakodnevno se pune.

Ipak, nema mjesta panici, uvjeravaju nadležni u zdravstvenim ustanovama. U slučaju pogoršanja situacije, bit će osigurani dodatni bolnički kapaciteti.

Da je epidemiološka slika u Hercegovini pogoršana potvrđuje i činjenica kako se proteklih tjedana broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj osnovi kreće oko 200. Najteža je situacija ipak u Mostaru u kojemu se svakodnevno bilježi oko 100 zaraženih. Zbog takvog skoka, bolnički kapaciteti u obje mostarske bolnice su gotovo popunjeni.

Pored Infektivnog odjela sa 12, i rezervna dva, odnosno 14 kreveta, mi imamo i Plućni odjel s 15 kreveta ali ako bude potrebno mi ćemo širiti kapacitete i žrtvovati neke odjele da bismo smjestili, ukoliko bude potrebno, dovoljan broj pacijenata, izjavio je za BHRT dr. Zlatko Guzin, ravnatelj Županijske bolnice ”Dr. Safet Mujić”.
 

Ponovno smo ispraznili peti kat, najprije jednu polovicu, jučer i drugu. Ako se ovako nastavi, morat ćemo još prostora oslobađati. Mi imamo oko 140 kreveta ukupno u COVID-u, ali ako ovakav trend bude, mi ćemo morati već danas razmišljati o novim prostorima, kazao je za državnu televiziju dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Oba ravnatelja napominju kako se dogodilo naglo povećanje, odnosno da je u veoma kratkom razdoblju s deset, broj hospitaliziranih povećan na više od 130.

Mi smo upozoravali da će se ovo dogoditi. Mjere su donošene, mi ih se svi skupa, nažalost, nismo držali. Sad plaćamo cijenu. Ja se nadam da će situacija ostati pod kontrolom u smislu da će bolnica moći zbrinuti sve teške pacijente. Mi za sada kontroliramo situaciju, kazao je Kvesić.

Inače, od studenoga protekle godine u Županijskoj bolnici ”dr. Safet Mujić” zbrinjavaju se pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom. Svi oni sa teškim oboljenjem hospitalizirani su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Dakle, nema pacijenata po hodnicima?, pitala je novinarka dr. Guzina. Ma da. Moguće da pacijenti čekaju dok dobiju nalaze, hoće li biti hospitalizirani ili ne pa se može dogoditi da pacijent bude dva sata eventualno na hodniku, da nema mjesta u ambulanti, generalno ne mogu to potvrditi, komentirao je dr. Guzin.

Zbog naglog povećanja broja oboljelih, opseg posla u Covid-bolnicama je znatno povećan. Ravnatelji poručuju kako su liječnici psiho-fizički iscrpljeni te mole građane da se ponašaju u skladu s mjerama.

(www.jabuka.tv)