Dvaput godišnje, u lipnju i studenom objavljuje se popis 500 najboljih superračunala u svijetu. O kineskoj, hardverskoj dominaciji nad Amerikancima na tom polju pisali smo nedavno, a sada ćemo se nakratko posvetiti softveru, odnosno operativnim sustavima koja pogone dotična superračunala.

Ovog mjeseca, studeni 2017. godine Linux se po prvi put nalazi na svih 500 superračunala, što znači kako je u potpunosti preuzeo dominaciju nad superračunalima. Još sredinom godine, u lipnju, dva su kineska superračunala odolijevala Linuxu i umjesto njega su „vrtjela“ UNIX. Po snazi (434,8 teraflopsa) su se nalazili na 494. i 495. mjestu liste TOP 500, a u pogonu su od 2014. godine.

Većina superračunala je bazirana pa posebno prilagođenim distribucijama izrađenim isključivo za njih. No, na popisu ima i onih koji se temelje na distribucijama koje i sami koristite, poput recimo Ubuntua na kojem se temelji ukupno pet superračunala, a čija se snaga kreće od 635,1 teraflopsa (420. mjesto na listi) do 3.307 teraflopsa (36. mjesto na listi).

Na popisu se našlo i 20 superračunala s RedHat Enterprise Linuxom te 109 superračunala s CentOS-om. Cijelu listu TOP500 superračunala možete provjeriti ovdje, a radi lakšeg snalaženja preporučamo vam preuzimanje liste u vidu xls datoteke.