Tomislavgradski vijećnici jučer su, između ostaloga, razmatrali prijedlog odluke o izmjenama i dopunama proračuna općine Tomislavgrad za 2020.

"Prijedlog o smanjenju proračuna za 800.000 KM prihvaćen je, neki planirani projekti odgođeni za bolja vremena. Inače, za pomoć gospodarstvenicima, čijim tvrtkama je korona zatvorila vrata, planirano je 200.000 KM za pomoć u isplati plaća djelatnicima, 300 KM po zaposlenom te je za travanj na ime te pomoći već isplaćeno oko 140.000 KM", kazala  je Božana Jurčević, pomoćnica načelnika za financije za Večernji list.

Prijedlog izmjena i dopuna odluke o radnom vremenu objekata iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i obrtničkih i srodnih djelatnosti na području općine Tomislavgrad prihvaćen je.

"Tako će trgovine prehranom nedjeljom ubuduće moći poslovati samo u vrijeme prigodnih proslava, od 7 do 18 sati, dok pekarnice i trgovine suvenirima i rukotvorinama mogu raditi svakim danom od 7 do 21. Objektima iz oblasti trgovine bit će dopušten rad nedjeljom/blagdanima, samo ako se radi o blagdanima koji se posebno slave (svetkovine) u pojedinim dijelovima općine.

U pograničnim područjima trgovine će i dalje raditi nedjeljom sukladno međunarodnim sporazumima, a i trgovine na benzinskim crpkama 24 sata dnevno
", kazao je predsjednik OV Tomislavgrad Luka Krstanović.

Na dnevnom redu našlo se i mišljenje, odnosno davanje suglasnosti Gospodarsko društvo M. H. E. d.o.o. Tomislavgrad za dodjelu koncesije za izgradnju četiri mikrohidroelektrane na rijeci Šujici koje je podnijelo zahtjev Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a koje je utvrdilo njegovu opravdanost i utemeljenost i s ekonomsko-razvojnog, socijalnog i ekološkog aspekta te je zatražena i suglasnost OV Tomislavgrad. Koncesija je zatražena na minimalno 30 godina, a investitor planira graditi potopne vijčane turbine s modulom izlazne snage 22 kW, brzine 30 okretaja u minuti, čime se za 4 turbine ostvaruje snaga od 88 kW.

Očekivani obujam proizvodnje, ovisno o hidrološkoj godini, je 539.616 kWh godišnje. Projekt je predstavio autor Denis Kraljević iz Viteza. Naveo je da gradnja takvih mHE u BiH još nije poznata, da su s gradnjom već zastupljeni u Italiji, RH te da imaju zanemariv, gotovo nikakav utjecaj na okoliš - protočne mHE ne štete ribljom fondu, ne stvaraju nikakvu buku, ni vibraciju ni zagrijavaju vodu.