Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti (pretpostavke) iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Zorana Mamića u Republiku Hrvatsku. Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija, piše Jutarnji list.

Odgovor je to koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit je li tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša donio odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtjev našeg Ministarstva pravosuđa i uprave. Iz BiH su nam, dakle, odgovorili kako ‘‘ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH‘‘, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

ZAKONSKI ROK

Naime, na naše pitanje kada bi odluka ministra Grubeše mogla i trebala biti donesena, odnosno postoji li zakonski rok u kojem to mora biti učinjeno te koji je to rok, odgovoreno nam je sljedeće: ‘‘Prema navedenom Zakonu (Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, op.a.) nije utvrđen rok za donošenje navedenog rješenja‘‘.

Sada je, dakle, potpuno jasno da Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića, no nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još uvijek nije službeno izvijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno poslalo im službenu odluku.

Podsjetimo, Sud BiH još je 13. srpnja ove godine dostavio svoju odluku Ministarstvu pravde. Dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića ne dođe službeno u Hrvatsku, našim su pravosudnim tijelima praktički vezane ruke u provedbi kaznenih postupaka koji su protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj još uvijek na snazi.

Podsjetimo, Hrvatska je izručenje Zorana Mamića zatražila po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela odlučujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca, a kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna. Riječ je o optužbama za izvlačenje milijuna iz Dinama temeljem fiktivnih faktura za posredovanja pri transferima većeg broja nogometaša, za navodne isplate dugova igračima, te podjele nepripadajućih odšteta.

JEDNA RASPRAVA

U tom je kaznenom postupku održana tek jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. godine, kada je pročitana optužnica, i to tek iz osmog pokušaja jer je u prethodnih čak sedam navrata početak suđenja odgađan. U tom se kaznenom postupku, inače, odbjeglom Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Predsjednik sudskog vijeća u ovom predmetu Davor Mitrović, pak, ne može zakazati novu raspravu jer je svjestan da se Zoran Mamić na njoj neće pojaviti, a s obzirom na to da je riječ o kaznenom predmetu u kojem se nijedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika, zakazivanje rasprave u ovakvim uvjetima je besmisleno.

Dok ne dođe rješenje o odbijanju izručenja iz BiH, ni USKOK neće posegnuti za zahtjevom da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti, tako da sud nema mogućnosti donijeti odgovarajuću odluku. A, kada će to rješenje iz BiH doći, nitko ne zna. Ukratko, suđenje se do daljnjeg ne može nastaviti.