Građani Bosne i Hercegovine koji su primili cjepivo protiv koronavirusa, u zavisnosti od tipa cjepiva, mogu ući u većinu stranih zemalja sa potvrdom o cijepljenju. Ipak, čini se da ta potvrda u nekim zemljama ima “rok trajanja”. Je li to povezano i sa trajanjem imuniteta kod cijepljenih osoba?

Za prelazak granice moraju se poštovati određena pravila. Uz obavezno posjedovanje putovnice, potrebna je i potvrda o cijepljenju, cijepljenju drugom dozom ili negativan test na COVID-19. Neke zemlje ograničile su i “rok trajanja” potvrde.

Hrvatska – potvrda o recijepljenju ne smije biti starija od 210 dana;
Austrija – potvrda o recijepljenju ne smije biti starija od 210 dana;
– potvrda o primljenoj prvoj dozi ne smije biti starija od 270 dana;
– ukoliko su potvrde prestale da važe, morate imati negativan test na COVID-19.

Ta pravila se donose, iako ne znamo koliko traje imunitet cijepljenih osoba. Svaka osoba može drugačije da reagira na cjepivo. Čekaju se rezultati ispitivanja.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Od prvog cijepiva u Republici Srpskoj prošlo je 5 mjeseci i možemo reći slobodno da u ovom trenutku nismo imali potrebu za serološkom studijom, dok ne prođe bar 6 mjeseci da bi mogli ispitati trajanje imuniteta.”

Potvrde o cijepljenju važe od 7 do 8 mjeseci, koliko su i cjepiva u upotrebi. Naredni period će nam pokazati da li imunitet cijepljenih traje i duže. Ukoliko ne, naučna i stručna zajednica donosiće moguća rješenja.
 

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Da li će to biti, a moguće da bude i treća doza; da li će to biti godišnja, a moguće da bude i višegodišnja revakcinacija. Da li će to biti cijepljenje sa jednim samouzročinkom ili, da tako kažem, da će biti multikomponentna cjepiva sa više uzročnika, to ćemo sve znati u nekom narednom periodu.”

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH

“Što se tiče treće doze, sad-zasad ne, to mi je najlakše odgovoriti, sad-zasad ne. Nema stručnih i znanstveni dokaza za tom potrebom, sad-zasad. Šta će biti krajem godine, odnosno početkom iduće, to ćemo još
vidjeti.”

Medicinska opravdanost za uvođenje roka važenja potvrda postoji, jer se malo zna o imunitetu nakon britanske ili delta varijante. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava:

“Cijepljenje ne znači da ne trebamo biti oprezni i izlagati sebe i druge riziku, posebno jer još uvijek traju istraživanja o tome koliko vakcine štite ne samo od bolesti već i od infekcije i prenosa.”

Stručnjaci poručuju da je važno ići korak po korak i za početak osigurati preventivnu zdravstvenu zaštitu, odnosno vakcinisati potreban broj građana u što kraćem periodu.