Iz bihaćke bolnice doma je konačno stigla i malena Leona, jedna od prvih trojki rođenih u USŽ-u u ovoj godini, koje su na svijet došle u rodilištu bihaćke Županijske bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”. Emilija i Ante Vuković iz bihaćkoga prigradskog naselja Kralje dobili su tada prinove, kćerkicu Leonu i sinčiće Luku i Ivana. Njihovoj sreći nije bilo kraja. Nakon desetak dana provedenih na Odjelu neonatologije doma su stigli sinovi, a sada i kći. Obitelj Vuković, koja je konačno na okupu, posjetila je i ekipa Večernjeg lista BiH.

U inkubatoru 11 dana

Poštujući tradiciju, odlučili smo doći na “babine”, kako se u puku naziva posjet roditeljima novorođenih beba, i skromnim darom obradovali Antu i Emiliju, roditelje netom rođenih trojki i uputili iskrene čestitke uz želje za bezbrižnim djetinjstvom i sretnim odrastanjem. Nekoliko dana nakon poroda Emilija je stigla doma. – Na prvoj kontroli, kad sam doznala da sam trudna, liječnik je otkrio dvije bebe, a već na sljedećoj uočio je još jednu točkicu i shvatio da se zamjećuje još jedna bebica. Ja sam na neki način bila spremna da je tu više nego jedna beba i bila sam sretna i zadovoljna jer smo dugo poželjeli sinu podariti brata ili sestru - kaže majka Emilija. Dodaje kako je trudnoća bila rizična, ali nije bilo nikakvih komplikacija koje bi ugrozile njezin ili život beba. Porod je, kaže, obavljen carskim rezom jer je i za same bebe tako bilo sigurnije. – Rodila sam s 35 tjedana, što je iznimno rijetko kada je u pitanju višeplodna trudnoća, poglavito trojke. Prva se rodila djevojčica Leona, u ponoć i deset minuta, drugi dječak Luka u ponoć i jedanaest, a treći dječak Ivan u ponoć i dvanaest minuta. Po porodu, Leona je imala 1970 grama, Luka 2230, a Ivan 2340 g. Dječaci su bili malo jači i po porodu su u inkubatoru proveli četiri dana, a potom prebačeni u krevete Odjela neonatologije, a djevojčica je bila sitnija i osjetljivija pa je u inkubatoru provela jedanaest dana. Suprug je na Odjelu neonatologije svaki dan posjećivao naše bebe, razgovarao s liječnicom i, srećom, nije bilo nikakvih komplikacija - kaže Emilija.

Kad je doznao da će postati otac čak triju beba, sreći Emilijina supruga Ante nije bilo kraja. – Htjeli smo da Dorijan dobije brata ili sestru. Kad se supruga vratila s kontrole, smije se, ja sretan, znam da je sve u redu. Kaže, nije to sve, ima još. Kaže, dvojke, a možda i treće. Prvih pet sekundi bio sam u pozitivnom šoku. Kad je poslije otišla na pregled, liječnik je potvrdio trojke. Presretan sam i nitko ponosniji od mene - priča otac Ante. Do pola dva ujutro ništa nisam znao, a supruga je rodila odmah poslije ponoći. Da sam postao otac triju beba, javila mi je sestra Alma Muslić. Suprugu su porodili liječnici Sulejman Kulenović i Vanja Alibegović i zahvaljujem im - kaže Ante koji je, inače, zaposlen u RH.

Pomažu dobri, humani ljudi

– Otišao sam trbuhom za kruhom, ali dođem često, svaki vikend sam tu. Dat ću sve od sebe da im ništa ne nedostaje, a i svaka druga pomoć će dobro doći - ističe Ante. – Pomogli su novčano ljudi koje nikad nisam sreo, a i donesu dar, pelene, rupce. Od srca im hvala - kaže Ante. O svojoj sestri i braći skrbi i njihov 10-godišnji sin Dorijan koji za bebe pozorno priprema hranu u bočicama nastojeći tako pomoći mami i tati da ih nahrane. – Bio sam jako sretan kad mi je tata rekao ujutro da je mama rodila. Još nijednu bebu nisam uzeo u naručje jer su nježne. Kada malo ojačaju, posvetit ću im više vremena i s njima se igrati. Pravim im hranu kad zatreba, dodam stvari. Učenik sam 5. razreda i odličan sam - kaže nam Dorijan. U BiH se trojke ne rađaju često, pa je Ante našim građanima, a posebno mladima koji danas sve češće ne žele više od jednog djeteta, poručio kako ovakvo što trebaju doživjeti i vidjeti da je to velika sreća i smisao života. Majka Emilija trenutačno je nezaposlena, a prije trudnoće bila je volonterka u Udruzi djece i roditelja s posebnim potrebama “Radosti druženja”. Dugoročno se nada zaposlenju u struci koju voli, a to je odgajateljica u vrtiću, kaže nam Emilija.

vecernji.ba