Bugarska se pridružila rastućem broju članica Europske unije koje se protive Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, tzv. Marakeškoj deklaraciji.

Globalni kompakt odobrile su u srpnju sve članice UN-a osim Sjedinjenih Država, koje su se povukle prošle godine. Sastavljen je nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata.

Međutim, desničarske vlade u Mađarskoj i Austriji priopćile su da neće potvrditi konačni dokument na svečanosti u marokanskome gradu Marakešu u prosincu zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije. Poljska, Češka, a sada i Bugarska također ne namjeravaju potvrditi Marakešku deklaraciju.

"Stajalište je bugarske vlade da se neće pridružiti UN-ovom Globalnom kompaktu o migracijama", rekao je zamjenik čelnika GERB-a, vladajuće stranke desnog centra, Cvetan Cvetanov nakon sastanka šefova koalicije.

GERB-ov protuimigrantski koalicijski partner Ujedinjeni domoljubi snažno se protivi Marakeškoj deklaraciji i tvrdi da ona ugrožava nacionalne interese.

Bugarski parlament raspravljat će o tom dokumentu u srijedu.