Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihada Hebibovića koji, kako su naveli, kontinuirano traju posljednih godinu, najčešće putem društvene mreže Twitter.

U pismu, poslanom Komšiću, UO BH novinari zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja osobnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

“Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminacijsku retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava UO Udruženja BH novinari.

Iz Udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim priopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zlouopotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH. Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno krivično djelo, klevetu i uvredu te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa.

“Kako nije bilo nikakve rekacije iz Komšićevog kabineta, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO Udruženja BH novinari se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje”, navodi se u priopćenju.

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža.

Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mrežama tijekom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

“Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kako bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz Udruženja BH novinari, podjećajući kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama”, a takva osoba odmah razriješena dužnosti.

Upravni odbor BH novinara očekuje da Komšić najozbiljnije razmotri neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH. /HMS/