Kineski tehnološki div i jedan od vodećih proizvođača mobilnih telefona na kineskom tržištu Huawei predstavio je dva prototipa zamjenskih litij-ionskih baterija koje se napune za svega nekoliko minuta, javlja BBC.

Baterija manjeg kapaciteta od 600 mAh napuni se na 68 posto u svega dvije minute punjenja, ali nije dovoljno snažna da telefon može dugo raditi. Punjenje baterije većeg kapaciteta od 3000 mAh uobičajenih za pametne telefone na 48 posto traje 5 minuta, što je kažu iz Huaweija, dovoljno za 100 sati razgovora.

Kod ostalih baterija predviđene za superbrzo punjenje kakve su razvijali Asus ili Samsung pogodnost brzog punjenja išla je na uštrb kapaciteta ili vijeka trajanja baterije, no čini se da je Huawei ovom problemu doskočio koristeći zaštitu od grafitnih anoda koji sprečavaju pregrijavanje.

Huawei je još uvijek eksperimentalnoj fazi razvoja baterije i za brzo punjenje koristi pomalo nepraktičan adapter. Osim toga, još nije poznato hoće li i kada baterija krenuti u komercijalnu proizvodnju.