Nakon što su proizvođači smartfona objavili svoje poslovne rezultate za drugi kvartal 2018. godine, stigli su željno iščekivani podaci nezavisnih tvrtki koje se bave istraživanjem tržišta.

Tako je IDC u srijedu izašao sa statističkim izvješćem o isporukama smartfona u drugom kvartalu ove godine, iz kojeg je vidljivo da je Huawei od Applea preuzeo drugo mjesto. Znali smo da će se ovo kad-tad dogoditi, no ono što nismo mogli ni zamisliti je brzina kojom se sve odigralo.

Huawei je u drugom tromjesečju ove godine isporučio ukupno 54,2 milijuna smartfona, što predstavlja rast od čak 40,9% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, i sada zauzima 15,8% svjetskog tržišta. Usporedbe radi, u 2. kvartalu prošle godine, Huawei je držao 11% tržišta, piše Mob.hr.

Na prvom mjestu ostao je Samsung, sa 71,5 milijuna isporučenih uređaja i 20,9% tržišnog udjela. Iako se godinama drži na prvom mjestu, ovaj kvartal za Samsung donosi pad isporuka od 10,4%, kao i pad tržišnog udjela, jer je u isto doba prošle godine držao 22,9%.

Trend rasta Huaweija vidljiv je već neko vrijeme, dok je Samsungov pad sada dodatno smanjio razliku, i samo je pitanje vremena kad će ove dvije kompanije na top listi zamijeniti mjesta, odnosno kad će Huawei preteći Samsung. Nezahvalno je prognozirati, no s obzirom na trend koji već neko vrijeme traje, taj trenutak se ne čini tako dalekim.

Apple je s 43,3 milijuna isporučenih uređaja pao na treće mjesto, zauzevši 12,1% tržišta, dok je četvrti Xiaomi, koji je također zabilježio velik rast. U 2. kvartalu isporučio je 31,9 milijuna uređaja, što predstavlja rast od čak 48,8% u odnosu na isto razdoblje lani, a tržišni udio koji zauzima sada je 9,3%. Vidljivo je da se i on opasno približio Appleu, pa je i ovdje je pitanje vremena kad će ga prestići.

Peti je Oppo s 29,4 milijuna isporučenih uređaja, ali s rastom od relativno malih 5,1% u odnosu na prošlu godinu, čime je zauzeo 8,6% svjetskog tržišta. Treba napomenuti da je Oppo nedavno najavio službeni dolazak na europsko tržište, što će svakako imati utjecaja na povećanje isporuka i tržišnog udjela u narednom periodu, piše Mob.hr.

Zanimljivo je da je udio svih ostalih proizvođača s lanjskih prilično visokih 40% pao na 33%, što govori o profiliranju brandova i nestajanju najmanjih. Ovo se uglavnom odnosi na kinesko tržište, na kojem je jedno vrijeme postojalo više od 1000 različitih brandova mobitela.