Super Bowl je najveće sportsko događanje u SAD-u kojeg gleda preko 100 milijuna gledatelja. Stoga ne čude ni vrtoglave cifre za reklame od 30 sekundi koje koštaju 4,5 milijuna dolara, a emitiraju se tijekom poluvremena…

No, Hrvatska turistička zajednica, točnije ured HTZ-a koji se nalazi u New Yorku smislio je savršenu promotivnu kampanju za Lijepu našu.

Pobjednički trener Super Bowla dobiva putovanje po Hrvatskoj s obitelji. To postaje još zanimljivije ako uzmemo u obzir da i Bill Belichick i Pete Carroll imaju hrvatske korijene. Osim toga, o svemu se raspisao i Forbes te nahvalio Hrvatsku i njezine ljepote, prenosi Jutarnji.

Forbes naglašava da će pobjednički trener uživati u turističkoj ponudi Hrvatske koja je u nekoliko posljednjih godina postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu. S preko 1700 kilometara obale i više od 1200 otoka, kristalno čistim plavim morem i sedam dobara na UNESCO-voj Listi svjetske baštine, uključujući dubrovački Stari grad, popularnu destinaciju svjetskog jet seta, Hrvatska iz godine u godinu privlači sve više turista.

A ako vam treba još koji dokaz da je ovaj mediteranski dragulj trenutačno najpoželjnija destinacija, nastavlja Forbes hvalospjev o Hrvatskoj, i k tome još nevjerojatno lijepa, onda trebate znati da se u Dubrovniku redovito snima HBO-ova hit serija ‘Igra prijestolja’.

A promociji su pomogli i sami treneri o čijem su se porijeklu raspisati i tamošnji mediji te njihov finalni obračun nazvali ‘bitkom hrvatskih trenera’.

Billa Belichicka su pak na konferenciji za medije pitali kako komentira prvi sraz hrvatskih trenera, a on im je odgovorio: ‘Već sam imao slučan dvojboj s Nickom Sabanom kad je vodio Miami dolphinse. Jako sam ponosan na porijeklo svog ova i povijest Hrvatske. Nekoliko puta sam posjetio tu prelijepu zemlju’, izjavio je. Naime, njegovi djed i baka po ocu, Ivan Biličić i Marija Barković iz sela Draganić kraj Karlovca 1897. godine otišli su za SAD.

Pete Carroll je pak trener Seattle Seahawksa, a njegovi djed i baka prezimena Ban rođeni su u hrvatskoj dok su mu djed i baka prezimena Carroll s očeve strane pak rođeni u Irskoj.