Poslodavci u turizmu su nikad ranije počeli tražiti sezonce, nude nikad bolje uvjete, a epilog iseljavanja i dugogodišnje potplaćenosti turističkih radnika je da će na Jadranu ovog ljeta o gostima brinuti nikad više stranaca, piše u utorak Večernji list.

Hina prenosi kako je lani u Hrvatskoj samo do rujna bilo angažirano više od 95.000 stranih radnika, od čega u turizmu otprilike trećina, a ove godine te brojke mogu biti samo veće. Očekuje se vrlo dobra sezona, više gostiju nego lani, pa ni lanjskih 52.000 sezonaca neće biti dovoljno.

Turizam se lani namirio s 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove će godine, pak, prema procjenama Hrvatske udruge turizma, trebati 57.000 do 60.000 sezonskih radnika.

Unutar zemlje će ih iz poznatih razloga biti teško naći išta više nego lani, pa uvoz mnogima ostaje jedina opcija. Novo nam je tržište Bugarska, čiji su ljudi već radili u Grčkoj, Španjolskoj, na Cipru, ali Hrvatska im je bliže i razumiju naš jezik.

I dalje se za radnicima poseže u ex YU-zemlje, ali sve više radnika stiže iz azijskih država, pogotovo iz Indije. Iz Srbije je teže dobiti radnike jer odlaze u Austriju, Njemačku, Švedsku, čak i u Kanadu, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.