''Vjerujem da je Hrvatska u ozbiljnoj opasnosti da joj UEFA, na zasjedanju Disciplinske komisije u srpnju, oduzme bodove zbog svih događanja, dok je BiH u ozbiljnom riziku da domaći meč ili više njih igra bez publike'', rekao je za Al Jazeerau pravnik Nir Inbar, koji je prošao FIFA-in Master studij.

''Postoje brojni kritičari koji smatraju da se za prekršaje koji se odnose na financijski fair-play izriču oštrije kazne nego za prekršaje koji se odnose na rasizam i diskriminaciju, a njihove kritike su izgleda i doprle do ključnih ljudi'', rekao je Inbar dodavši kako se izricanje oštrijih kazni dobro može vidjeti u slučaju Srbija – Albanija.

Dodao je kako je primjetno da i UEFA kažnjava nogometne saveze u skladu s ranijim kaznama koje je određeni savez već bio dobio.

''Zbog toga pretpostavljam da će u posljednjim balkanskim slučajevima Hrvatska biti oštrije kažnjena nego Bosna i Hercegovina'', ističe Inbar.

Navodi kako disciplinski kod Europske nogometne asocijacije ima širi raspon kazni koje izriče za razne prekršaje, počev od upozorenja, pa sve do isključenja iz službenih natjecanja.

''Sve balkanske države su još uvijek vrlo daleko od eliminacije iz natjecanja i teško je vjerovati da će se takva ekstremna mjera izreći protiv bilo koga, osim ukoliko u incidentu nije bilo žestokih okršaja i težih povreda'', ističe sugovornik Al Jazeere.

Dodaje kako nema opasnosti za države na Balkanu da ostanu bez domaćinstava međunarodnih natjecanja i susreta jer se takve stvari odlučuju ''više politički''.

''Stoga, ako neke od država mogu jamčiti sigurnost i red, neće biti problema za domaćinstva, poput situacija u Ukrajini i Poljskoj'', govori Inbar.

Al Jazeera podsjeća kako je proteklo razdoblje bilo bogato nesportskim događanjima na nogometnim terenima, naročito kada je riječ o reprezentativnim nastupima balkanskih država u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo sljedeće godine u Francuskoj.

Sredinom listopada u Beogradu je došlo do prekida utakmice Srbija – Albanija, jer je na stadion doletjela bespilotna letjelica sa zastavom Velike Albanije, a potom su uslijedili fizički obračuni.

Nekoliko mjeseci kasnije, u Podgorici su se susrele domaća Crna Gora i Rusija. Na samom početku meča, jedan je navijač bakljom pogodio ruskog golmana Igora Akinfejeva u glavu. Rus je prošao s lakšim ozljedama, utakmica je bila nastavljena do sredine drugog poluvremena, da bi potom bila i službeno prekinuta, jer je ponovo došlo do gađanja gostujućih nogometaša i ubacivanja predmeta na teren.

Dan ranije, na zagrebačkom Maksimiru Hrvatska je ugostila Norvešku gdje su domaći navijači vrijeđali goste na rasističkoj osnovi, uz obilno korištenje pirotehnike.

Zbog svih ovih događanja, balkanski nogometni savezi su žestoko kažnjeni, no to, navodi Al Jazeera, ''navijačima'' nije bilo dovoljno, pa su se nemile i nesportske scene ponovile prije nekoliko dana.

Na travnjaku splitskog Poljuda, gdje je pred praznim tribinama Hrvatska igrala protiv Italije, nacrtan je kukasti križ.

Isti dan, Bosna i Hercegovina je bila domaćin Izraelu. Usprkos svim molbama i upozorenjima na sportsko navijanje, dogodilo se da je izraelska zastava uoči utakmice gažena na ulici Zenice, čulo se zviždanje protivničkoj himni, te povici ''Juden, Aufwiedersehen''.