Europska komisija u četvrtak je dodijelila Hrvatskoj dodatnih 6,8 milijuna eura kao pomoć za jačanje upravljanja na vanjskim granicama Europske unije.

Iznos od 6,8 milijuna eura dodijeljen Hrvatskoj dio je šireg paketa od ukupno 305 milijuna eura za pomoć u upravljanju granicama i migracijama. Najveći dio namijenjen je Grčkoj -289 milijuna eura, Italiji 5,3 milijuna te Cipru 3,1 milijuna eura, prenosi Hina.

Sredstava su namijenjena za jačanje prihvatnih kapaciteta, zaštitu žrtava krijumčarenja ljudi i jačanje kapaciteta za nadzor i upravljanje granicama.

Sredstva za Hrvatsku namijenjena su za jačanje nadzora granice i jačanje sposobnosti policije kroz pokrivanje operativnih troškova 10 postaja granične policije - dnevnice, naknade za prekovremeni rad i opremu.

U priopćenju Komisije također se kaže da će biti uspostavljen "mehanizam nadzora kako bi se osiguralo da sve mjere koje se primjenjuju na vanjskim granicama budu proporcionalne i potpuno sukladne s temeljnim pravima i zakonima EU-a o azilu".

S najavljenom svotom ukupna pomoć Hrvatskoj za migracije i upravljanje granicama dosegnula je gotovo 23,2 milijuna eura. Osim toga, na raspolaganje Hrvatskoj stavlja se 108 milijuna eura u okviru fonda za azil, migracije i integracije i fonda za unutarnju sigurnost unutar sadašnjeg višegodišnjeg financijskog okvira od 2014. do 2020.

Lavovski dio dodatnih sredstava ide u Grčku. Od ukupno 298 milijuna, 190 milijuna ide Visokom povjereništvu UN-a za izbjeglice (UNHCR) za provedbu programa integracije i smještaja. Za jačanje prihvatnih kapaciteta izdvojeno je 61 milijun eura, koje će dobiti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Međunarodni fond za djecu (UNICEF).

Grčkoj obalnoj straži ide 33 milijuna eura za operacije potrage i spašavanja.

Iznos od 5,3 milijuna eura koji je dodijeljen Italiji namijenjen je za bolju zaštitu žrtava krijumčarenja ljudi.

Cipar dobiva 3,1 milijuna eura za jačanje prihvatnog kapaciteta u privremenom centru za prihvat migranata, koji bi trebao postati stalni centar.