Nacionalni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je kako je broj oboljelih od koronavirusa (Covid-19) u Republici Hrvatskoj ostao na 12 detektiranih, no uvedene su dodatne mjere karantene na granicama za osobe koje dolaze iz rizičnih regija te zabrana velikih okupljanja, javlja Anadolija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je otkazivanje svih okupljanja koja uključuju preko 1.000 ljudi, a na manjim skupovima organizator će morati osigurati dezinfekcijska sredstva, uz izbjegavanje rukovanja i bližih komunikacijskih kontakata.

Svi koji namjeravaju doći na manifestacije, a koji imaju simptome, zamoljeni su da ne dolaze na skupove.

Time je isključena i posjeta sportskih natjecanja, osim ako je organizator u mogućnosti organizirati navedene mjere predostrožnosti.

Mjere se neće primjenjivati na osnovne i srednje škole te fakultete koje imaju upisanih 1.000 i više polaznika jer se pretpostavlja da svi nisu istovremeno u obrazovnom objektu.

Posebno rizične regije za Hrvatsku, čiji stanovnici moraju u karantenu na 14 dana prije ulaska u državu, su pojedini dijelovi Italije, Wuhan u Kini, Iran, pokrajina u Južnoj Koreji i pokrajina u Njemačkoj, dok su za ostale dijelove Kine i Južne Koreje, Hong Kong, Japan i Singapur propisane mjere samoizolacije od 14 dana.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj mirna jer i dalje broj oboljelih ostaje na 12 ranije otkrivenih slučajeva.

U Hrvatskoj je 344 testiranih osoba, 8 testova je u izradi, za 1.737 ljudi određena je mjera nadzora.

U Italiji je danas zaraženo novih 1.499 osoba, 133 novoumrlih, izvijestio je Beroš. U Francuskoj je 341 slučaj zaraze, u Njemačkoj 240, Španjolskoj 148, u Sloveniji su otkrivena 23 slučaja.

Epidemiološka situacija u Europi se pogoršala, izvijestio je Nacionalni stožer.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić izvijestila je kako su tri hrvatska pacijenta sa srednje blagom kliničkom slikom, a ostali s blagom kliničkom slikom.

Imaju povišenu temperaturu, kašalj i malaksalost karakteristične za respiratorne infekcije.

U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 600 talijanskih državljana koji će od sada biti prisiljeni ići u karantenu ili se vratiti u Italiju.