Hrvatska u 2021. godini preuzima od Slovenije predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom i radit će na poboljšanju suradnje zajedno sa zemljama jugoistočne Europe, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić po završetku sastanka te inicijative u Postojni (Slovenija), priopćeno je u srijedu.

Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je u utorak i srijedu u slovenskom gradiću na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation - CEDC) uz domaćina, slovenskog ministra obrane Mateja Tonina te kolege iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke te Poljske koja ima status promatrača.

Teme dvije radne sjednice bile su unaprjeđenje regionalne suradnje članica CEDC-a sa zemljama jugoistočne Europe, zajednički doprinos inicijativi jačanja civilno-vojne suradnje unutar Europske unije te lekcije naučene iz pandemije COVID-19, priopćeno je.

Videovezom u prvom dijelu sastanka pridružili su im se ministri obrane Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova i u toj prigodi su ministri obrane CEDC-a podržali put tih pet zemalja prema euroatlantskim integracijama, prenosai Hina.

Ne sumnjam da ćemo na kraju vidjeti cijelu našu regiju integriranu u euroatlantsku obitelj. A mi, kao ministri CEDC-a, tu smo da pomognemo u ovom procesu“, istaknuo je Banožić. Tema razgovora bila je i suradnja protiv hibridnih prijetnji, posebice dezinformacija. Rješavanje takvih izazova također treba ostati glavni prioritet i potrebna je veća sinergija s partnerskim organizacijama poput NATO-a i UN-a, rekao je Banožić.

Nastavak suradnje politike Europske unije u području obrambenih sposobnosti i inicijativa te jačanje suradnje EU-NATO, što Hrvatska kontinuirano zagovara bile su teme drugog dijela sastanka.

Banožić je zahvalio slovenskom kolegi Toninu na odličnom predsjedanju u ovoj izazovnoj godini rekavši kako su u tijeku pripreme za preuzimanje predsjedanja Republike Hrvatske 2021. godine.

S obzirom na izazovna vremena vjerojatno vraćanje u normalu neće biti brzo koliko smo se nadali, stoga se pripremamo za moguće scenarije“, rekao je.

Tijekom slovenskog predsjedanja, ministar Tonin inicirao je raspravu na temu naučenih lekcija tijekom pandemije, što je ministar Banožić pozdravio istaknuvši kako je jedan od važnih aspekata kriznog upravljanja strateško komuniciranje, u kojem uvijek ima prostora za poboljšanjem. 

Ministri su na kraju usvojili Zajednička izjavu ministara obrane CEDC, a najavljeno je i pokretanje službene web stranice ove inicijative.

Srednjoeuropska obrambena suradnja (Central European Defence Cooperation - CEDC) je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa oformljena 2012. udruživanjem država srednje Europe: Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, s ciljem da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja sposobnosti" i na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti.