Izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj državni će proračun stajati ukupno 1,3 milijarde kuna, gruba je procjena Ministarstva unutarnjih poslova, piše Jutarnji list. Ta se cifra odnosi na okvirni godišnji trošak prihvata 20.000 izbjeglica iz Ukrajine, koliko se Hrvatska ukupno obvezala primiti, iako ih je trenutačno u Hrvatskoj, većinom u privatnim stanovima i manji dio u hotelima, oko 10.000.

“U slučaju prihvata 20 tisuća osoba raseljenih iz Ukrajine, projekcija godišnjeg troška za državni proračun iznosi 1,3 milijarde kuna. U ovom trenutku možemo govoriti tek o projekciji jer ne možemo pretpostaviti u kojem omjeru bi bile odrasle osobe i djeca”, stoji u odgovoru MUP-a. Prema izračunu MUP-a svaka izbjeglica iz Ukrajine u ovom trenutku državni proračun košta 143 kune po danu, a to je prosječna cijena između troška odrasle osobe i djeteta.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutačno smješteno 10.409 izbjeglica, uglavnom žena (50 posto) i djece (40 posto), državni proračun za njih izdvaja 1,44 milijuna kuna dnevno. U to ulaze, kako su naveli iz MUP-a, troškovi smještaja, zdravstvene zaštite, školstva i vrtića, jednokratne socijalne naknade, pomoć Crvenog križa te troškovi prijevoza ako osobe dolaskom u Republiku Hrvatsku nemaju osiguran prijevoz.

Najavljena jednokratna pomoć stanodavcima

Najveći udio onoga što država izdvaja za izbjeglice, gotovo dvije trećine, otpada na troškove smještaja. Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović prošli je tjedan donio odluku da će svim stanodavcima koji u svoj stan prime izbjeglice država plaćati troškove smještaja i režija – 50 kuna po danu za samca i oko 100 kuna po danu za četveročlanu obitelj.

Uzmemo li da 80 posto izbjeglica trenutačno živi u privatnom smještaju, domaći bi najmodavci za primanje izbjeglica od države mogli dobiti, u godinu dana, do 720 milijuna kuna. Osim te stavke, tu je i jednokratna pomoć za koju bi iz proračuna moglo ići do 20 milijuna kuna – pojedinačno 2.500 kuna za samca i 3.500 za obitelj – a oko 110 milijuna kuna proračun će koštati zdravstveno osiguranje za izbjeglice.