Hrvatska nogometna reprezentacija od 20:45 u Kijevu igra posljednju i odlučujuću utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Puno toga večeras će stati u tih 90 minuta nogometa u glavnom gradu Ukrajine.

Hrvatska još može biti i prva u skupini i tako izravno otići u Rusiju, može biti druga, što znači baraž, ali u nekim kombinacijama ni to ako bude najlošija reprezentacija od svih drugoplasiranih, a može kvalifikacije završiti i na trećem mjestu. To bi značilo da će jedna od najboljih generacija hrvatskog nogometa, kako joj mnogi često tepaju, Mundijal u Rusiji pratiti preko TV ekrana.

Šokantni remi s Finskom u petak na Rujevici uzrokovao je mnogo problema. Hrvatska je Islandu prepustila čelnu poziciju, a Skandinavci večeras doma igraju sa slabašnim Kosovom i bilo kakva pobjeda vodi ih na prvo svjetsko prvenstvo u povijesti te države.
 
S druge strane, Hrvatska koja je prije nekoliko kola imala komotnu situaciju, u samo četiri utakmice uspjela je sve upropastiti i tako se dovela u situaciju da će u grotlu Kijeva morati igrati na sve ili ništa.
 
U slučaju remija u Kijevu svašta se može desiti. U isto vrijeme u Cardiffu igraju Wales i Republika Irska. Za Hrvatsku bi zlata vrijedno bilo to da ta utakmica završi također remijem, ali s manjim brojem golova nego u Kijevu. U tom slučaju Wales bi bio najlošiji drugi, a Hrvatska bi otišla u baraž.

Čačić je nakon utakmice s Finskom ekspresno smijenjen, a što su čelni ljudi hrvatskog nogometa željeli postići ustoličenjem Zlatka Dalića, to je valjda samo njima jasno. A kako znamo koliko je Šukeru novac mio, debakl u kvalifikacijama i neodlazaka na SP skupio bi koštao HNS. FIFA za plasman na Mundijal daje svakom savezu 12,5 milijuna dolara, a za minimalno tri odigrane utakmice na turniru dodatnih 2,5 milijuna. U slučaju plasmana u drugi krug taj iznos bi progresivno rastao. Međutim, nisu pod znakom pitanja samo tih 15 milijuna dolara. U slučaju neodlaska u Rusiju sponzori bi znatno skresali postojeće ugovore, a reprezentativcima bi vrijednost na tržištu rapidno opala.
 
Tako Hrvatska večeras u Kijevu igra i za plasman na SP, za ugled, ali i za ogroman novac. Također, nije nemoguće ni to da bi, ako Hrvatska ne uspije doći do Rusije, ovo mogao biti zadnji nastup pod nacionalnim grbom za Modrića, Ćorluku, Rakitića…
 
No tko zna. Ukrajina nije kvalitetna sila da ju se ne može pobijediti na njenom terenu, a Hrvatska je igrački puno kvalitetnija. Međutim, kako smo se uvjerili kroz ove kvalifikacije, Hrvatska ima dobre igrače, no ima užasnu momčad. Hrvatska od samostalnosti nije bila na dva turnira. Ćiro ju nije uspio odvesti na EURO 2000. u Belgiju i Nizozemsku, a Slaven Bilić na SP u JAR 2010. Blizu smo trećeg neuspjeha.
 
Ukrajina je aktualni kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo započela podijelivši bodove s Islandom i Turskom, no u nastavku je Ševčenkova momčad zaredala s boljim rezultatima i dovela se u situaciju da sama određuje svoju sudbinu u utakmici posljednjeg kola protiv Hrvatske. Matematika je za Ševu jednostavna jer njegova momčad protiv Hrvatske mora tražiti sva tri boda kojima bi definitivno izborila plasman u dodatne kvalifikacije, a možda i direktan plasman u mrsku Rusiju ako fenjeraš Kosovo iznenadi Island. No to je malo vjerojatno.

Ševčenko protiv Hrvatske mora tražiti pobjedu:
 
''Jako poštujem Hrvatsku, radi se o jako snažnoj momčadi. Situacija u skupini nije idealna ni za nas, niti za njih. Ukrajina je spremna za pravu utakmicu i dobar nogomet, a obje momčadi morat će ići na pobjedu. Očekujem veliku pomoć naših navijača. Vjerujem da će travnjak unatoč kiši biti u dobrom stanju. Prije 20 godina kao igrač sam igrao protiv Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali sada je situacija drugačija. Izbornik sam i očekujem pobjedu.''

Situacija s izostancima nije idealna za Ševčenka jer zbog suspenzija ne može računati na napadača Kravetsa i braniča Ordetsa, no nakon odrađene kazne u konkurenciju za nastup vraća mu se talentirani veznjak Zinčenko. Zbog ozljeda su ovo okupljanje morali propustiti branič Butko i veznjak Tsyhankov, a već neko vrijeme u krugu reprezentativaca Ukrajine nema iskusnog braniča Fedetskyja i napadača Zozulye. Krilni napadači Jarmolenko i Konopljanka predstavljat će najveću prijetnju po gol Hrvatske, no Ševčenko od klasičnih napadača za ovaj susret na raspolaganju ima samo mladog Besyedina.
 
S druge strane Dalić debitira u najgorem mogućem trenutku, ali ipak kaže da je optimist.

''Vodio sam finale Lige prvaka u Aziji, ali za mene je ovo najveća utakmica. Hrvatska je svetinja nama Hrvatima, nju se ne može odbiti. Znam da neće biti lako, ali vjerujem u pobjedu. Nije bilo vremena za treninge i analize, ali pokušat ću razbuditi igrače. Nakon posla u Aziji odmarao sam sedam mjeseci, opustio sam se, a onda se sve promijenilo u roku od jednog sata. Znam da je ovo najteži posao u Hrvatskoj. Postoji neka matematika, ali nećemo kalkulirati, idemo po pobjedu.''
 
Hrvatska u Ukrajinu stiže znatno oslabljena. Zbog ozljeda su ovo okupljanje reprezentacije morali propustiti braniči Barišić, Jedvaj i Ćorluka, veznjak Kovačić te napadači Pjaca i Kalinić, a tijekom susreta s Finskom ozlijedili su se Brozović i Mandžukić. Brozović nije ni otputovao s ostatkom reprezentativaca u Ukrajinu, a veliko je pitanje hoće li Mandžukić moći zaigrati od prve minute. Dobra je vijest za Dalića da se stoper Lovren oporavio od ozljede i da će biti u konkurenciji za nastup.
 
Dalić je najavio neke promjene, a svoje mjesto mogao bi izgubiti Ivan Rakitić. Veznjak Barcelone u posljednje vrijeme, barem u reprezentaciji, ne igra u velikoj formi, pa bi u Kijevu mogao krenuti s klupe. Ipak, nekako u to ne vjerujemo. Početni sastav Hrvatske sigurno će doživjeti dvije promjene u odnosu na utakmicu s Finskom; u prvih 11 vraćaju se Dejan Lovren (umjesto Mitrovića) i Milan Badelj (umjesto Brozovića). No promjena bi moglo biti još.
 
Očekivani sastavi:
 
Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Vida, Lovren, Pivarić, Rakitić (Kramarić), Badelj, Modrić, Rog, Mandžukić, Perišić
 
Ukrajina: Pjatov, Karavajev, Hačeridi, Kučer, Matvijenko, Sidorčuk, Rotan, Stepanenko, Marlos, Jarmolenko, Konopljanka